Αυτό είναι το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για επιστροφή στην εξουσία

Μέτωπο κατά της Δεξιάς – νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – προοδευτική κυβέρνηση. Αυτοί ακριβώς είναι οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής που θα ξεδιπλώσει τους επόμενους μήνες ο Αλ. Τσίπρας, προκειμένου αφενός να βάλει τέρμα στην πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη και αφετέρου να διαμορφώσει τις πολιτικές (και κοινωνικές) συνθήκες εκείνες που θα του δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστεί εκ νέου τις τύχες της χώρας και να ολοκληρώσει το έργο που άφησε στη μέση την περίοδο 2015 – 2019.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με ρόδα. Οι δυσκολίες πολλές, οι παγίδες επίσης, φανεροί και κρυφοί εχθροί αναρίθμητοι. Ωστόσο εκφράζουν την αισιοδοξία ότι προϊόντος του χρόνου η φθορά της κυβέρνησης θα μεγαλώνει, η απογοήτευση των πολιτών θα βαθαίνει και είναι θέμα χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει ξανά πηγή ελπίδας. Σταθερά και με αμείωτη ένταση το επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει προσκλητήριο προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για συνεννόηση και κοινή στάση έναντι της κυβέρνησης.

Αν και γνωρίζει ότι ένα ενιαίο μέτωπο αυτήν τη στιγμή δεν είναι εφικτό, καθώς Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ξεκινούν από άλλη αφετηρία και έχουν διαφορετικές επιδιώξεις. Ωστόσο, αν και με πολλές φωνές, το μήνυμα της αντιπολίτευσης θα φτάνει κοινό προς την κοινωνία: Η κυβέρνηση απέτυχε στο έργο της και πρέπει να φύγει όσο γίνεται γρηγορότερα.

Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε πολύ νωρίς τον στόχο του για τις επόμενες εκλογές: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Ο λόγος απλός. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μόνο το πρώτο κόμμα έχει τη δυνατότητα (λόγω αριθμού εδρών) να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξει να βρει κοινά σημεία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ούτως ώστε και να κάψει το χαρτί του κ. Μητσοτάκη για επαναληπτικές εκλογές με το νέο εκλογικό σύστημα και να θέσει εκτός εξουσίας τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Αυτό ως απάντηση στο σενάριο που διακινούνταν από ορισμένες πλευρές, σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε μετά τις εκλογές να σχηματισθεί μια κυβέρνηση με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, που θα έχει την ανοχή του ΚΚΕ. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι μια τέτοια πλειοψηφία στη Βουλή δεν θα μακροημέρευε, γι’ αυτό και φροντίζει να κλείσει την πόρτα.

Όσον αφορά στο ποιος θα ηγηθεί μιας προοδευτικής κυβέρνησης, από την Κουμουνδούρου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: Πρωθυπουργός θα είναι ο Αλ. Τσίπρας, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις και του ίδιου του πρωθυπουργού, στην Κουμουνδούρου κρατούν ανοιχτό το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών. Με μια μικρή αλλά ουσιώδη μεταβολή: Ενώ μέχρι πρότινος εκτιμούσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, αν κρίνει ότι οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες τον ευνοούν, με στόχο την παραμονή του στην εξουσία, τώρα θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό να κάνει την κίνηση αυτή ως… λύση ανάγκης. Να κάνει επί της ουσίας μια ηρωική έξοδο προκειμένου να γλιτώσει από τα αδιέξοδα στα οποία τον έχει οδηγήσει η πολιτική που εφαρμόζει την τελευταία διετία.

«Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για την κυβέρνηση», σημειώνουν παράγο­ντες του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κοινωνική κατακραυγή θα μεγαλώνει, η Νέα Δημοκρατία θα κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις. Οι πρόωρες εκλογές από κάποια στιγμή και μετά θα καταστούν μονόδρομος για τον κ. Μητσοτάκη», προσθέτουν. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό συναγερμό και ο ίδιος ξεκίνησε περιοδείες στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Κρήτη).

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....