Αυτο είναι το εύρημα των δημοσκοπήσεων που καθορίζει τη στρατηγική Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ και έπειτα έχει πραγματοποιήσει μια αισθητή μετατόπιση στο λόγο του. Εκτός από το προνομιακό του ακροατήριο των μη ευνοημένων απευθύνεται… πλέον και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που φτάνει μέχρι δεξιότερα του κεντρώου χώρου. Η στροφή αυτή θα πάρει και την κομματική βούλα με την έγκριση της ΚΕ στη στρατηγική ευρύτατου ανοίγματος και κυρίως συνεργασιών στην αρένα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συγγνώμη που ζήτησε ως ηθική υποχρέωση από τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας για την αδικία των μνημονιακών χρόνων και επί της δικής του θητείας δεν ήταν προσχηματική.

Η επιλογή του να εστιάσει σε αυτά τα κοινά προκύπτει ως αποτέλεσμα των επαφών που είχε τον τελευταίο χρόνο με εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το πλήθος των παρεμβάσεών του για τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού να εστιάζουν σε αυτά τα ακροατήρια.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσα στην εβδομάδα θα προετοιμάσει το έδαφος πάνω στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η νέα τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικό επίπεδο και θα επικυρωθεί στην ΚΕ.

Η στρατηγική για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει συνθήκες από τα κάτω και για τις εθνικές κάλπες. Η διαδικασία είναι παράλληλη και το άνοιγμα που φαίνεται να γίνεται ήδη σε επίπεδο ομάδας εργασίας με Ζαχαριάδη, Σπίρτζη και Νοτοπούλου έχει ανοίξει ήδη τη βεντάλια και των προτάσεων σε πρόσωπα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιμονή στην αριστερή ταυτότητα ως προμετωπίδα του κόμματος το ζήτημα της στήριξης ακόμη και ενός δεξιού υποψηφίου, αλλά με «λευκό ποινικό μητρώο» ή αλλιώς με τεκμήρια και περγαμηνές δημοκρατικότητας και τιμιότητας δεν φαίνεται να είναι και εντελώς ανώδυνο σε επίπεδο εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η Ομπρέλα φρόντισε ήδη να δείξει τα δόντια της με το κείμενο των κορυφαίων μελών της με αφορμή την ψήφιση της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κάνοντας λόγο για αντι-αριστερή στάση.

Στροφές
Κι αυτή ήταν μια σαφής στροφή που φρόντισε να θίξει η αριστερή τάση μέσα στο κόμμα. Πάντως σχολιάζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και τις αξιολογήσεις των δυο πολιτικών αρχηγών την περασμένη εβδομάδα ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis προχώρησε σε μια κρίσιμη παρατήρηση που συνηθίζεται κυρίως να ακούγεται ως κριτική από το Κέντρο.

«Κάποιες στιγμές το βελτιώνει, όταν αρχίζει το σκληρό ροκ ξαναπέφτει» είπε αναφερόμενος στο ποσοστό θετικών αξιολογήσεων του Αλέξη Τσίπρα για το αντιπολιτευτικό του έργο.
Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώθηκε και όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη Βουλή τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ο κ. Τσίπρας απέσπασε θετικά σχόλια ακόμη και μέσα από τη Χαριλάου Τρικούπη για τη σκληρή αλλά χωρίς λεκτικές υπερβολές κριτική του στον κ. Μητσοτάκη.

Από τότε ο κ. Τσίπρας πραγματοποιήσει αρκετές στροφές στην εκφορά του λόγου αλλά καις την ουσία των τοποθετήσεών του σε σημείο μάλιστα που ενδεχομένως να αποκαρδιώνει και το σκληρό πυρήνα των αριστερών ψηφοφόρων του.

Στη ΔΕΘ αυτό συνέβη εμφατικά και με την αναφορά στον τοίχο του Έβρο για τον οποίο είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «επί της αρχής κατά του φράχτη στον Έβρο» για να ξεδιπλώσει μάλιστα και το σκεπτικό του για τους μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να ζήσουν και να παραμείνουν στην Ελλάδα λέγοντας ότι «αφού η Ευρώπη τους λέει «δεν περνάτε», να τους πούμε κι εμείς, δεν περνάτε, πράγματι, γιατί η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα. Αλλά, εάν έρθετε εδώ θα ξέρετε ότι έχετε δύο επιλογές: ή να γυρίσετε πίσω ή να ενταχθείτε με τους όρους που το ελληνικό κράτος προβλέπει να ενταχθείτε».

Με τους «εκτός των τειχών»
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ηγεμονεύσει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Οι διαχωριστικές γραμμές εκτός από τον άξονα Αριστερά – Δεξιά και τις ιδεολογικές διαφορές που θα συνεχίσει να τις αναδεικνύει, στο πυρήνα της στρατηγικής του φαίνεται ότι θα επανέλθει πολύ γρήγορα η διαχωρισμός μεταξύ των «λίγων» και των «πολλών».

Την περασμένη Πέμπτη στην δημοσκόπηση της metron analysis για το MEGA ξεχώρισε ένα ιδιαίτερο εύρημα το οποίο αν και μετριέται από τον περασμένο Μάιο ωστόσο αυτή τη φορά κρίθηκε ελέω και οικονομικής κρίσης και ακρίβειας να ενταχθεί στην προς δημοσίευση έρευνα.

Το στοιχείο της μέτρησης που δεν προβλήθηκε ήταν για τους εντός και εκτός των τειχών.

Για εκείνους δηλαδή που αισθάνονται να υπάρχει ακόμη κάτω από τα πόδια τους ένα δίχτυ προστασίας και για εκείνους που νιώθουν παντελώς αποστράτευτοι και στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο.

Εκεί τα στοιχεία είχαν μια ιδιαίτερη αξία για τα ακροατήρια που τα δυο κόμματα καλούνται να διαχειριστούν. Εντός των τειχών και προστατευμένοι δήλωσαν ότι αισθάνονται ένα 47%. Ένας στους δυο όμως, οι μισοί δηλαδή δήλωσαν ότι αισθάνονται απροστάτευτοι.

Στους μεν εντός των τειχών (το 47%) η ΝΔ φαίνεται να κερδίζει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει ένα μόλις 15,5%. Στους εκτός των τειχών όμως η εικόνα ανατρέπεται με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 25,7% και τη ΝΔ να πέφτει στο 16,8%.

Και αυτό είναι ένα ακροατήριο το οποίο ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει καθώς μεγάλο μέρος της τακτικής του εστιάζει στην απευθείας επαφή με αυτά τα κοινωνικά στρώματα.

Εξάλλου ακόμη και στο ζήτημα της επιχείρησης της ΕΛΑΣ στην πολυτεχνειούπολή το στοιχείο που επέλεξε να αντιπαρατεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν άλλο από την αποκάλυψη της τεράστιας σπατάλης και του παρτυ που στήθηκε από την ΝΔ και στο θέμα της φοιτητικής εστίας και το οποίο οι αρμόδιοι Υπουργοί επιχείρησαν να κουκουλώσουν επαναφέροντας τα ιδεολογήματα βαριοπούλας και μπαχαλάκιδων.

Οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες ημετέρων για τη φύλαξη της εστίας με προϋπολογισμούς 650.000 από τον πρώην γραμματέα της ΟΝΝΕΔ κ. Δέρβο ήταν η καταλληλότερη ευκαιρία για να αναδειχθεί το πάρτι που συνεχίζεται στην πλάτη των χαμηλόμισθων από τα γαλάζια παιδιά.

«Η σπατάλη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τον εκλεκτό ΟΝΝΕΔιτη του κ. Μητσοτάκη είναι μια μικρογραφία του πως αντιμετωπίζουν τη δημόσια διοίκηση. Ένα σμήνος από ακρίδες που λεηλατεί τους δημόσιους πόρους τη στιγμή που η φτώχεια και οι ανισότητες αυξάνονται, τη στιγμή που ο μήνας δε βγαίνει» έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ