Αυτή είναι η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις: «Έχασε τις εκλογές τελικά με 10%…», «Έπρεπε να έχει απασχολήσει τον Τσίπρα εδώ και καιρό η αδυναμία να κάνει την ανατροπή..» – «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»

Όσο μπαίνουμε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου – εκεί γύρω στο Φεβρουάριο, Μάρτιο – θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις, που ναι, μπορεί να είναι η φωτογραφία της στιγμής όπως αρέσκονται να λένε, αλλά είναι και μια χειραγώγηση μερίδας της κοινής γνώμης.

Διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύπτει το topontiki.gr:

Ας διατυπώσουμε ορισμένες αυταπόδεικτες παραδοχές και αυτονόητες αλήθειες:

⁃ Είναι πράγματι αξιοσημείωτο, ότι όλες, μα όλες οι δημοσκοπήσεις από το 2019 μέχρι σήμερα, εμφανίζουν την ΝΔ πρώτη, με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

⁃ Αυτό δεν είναι οργανωμένο και έπρεπε να είχε απασχολήσει εδώ και καιρό τον Τσίπρα, στο τι φταίει και δεν μπορεί να γίνει δημοσκοπική ανατροπή.

⁃ Έχει σημασία ο τρόπος που διατυπώνονται ερωτήσεις προς στους ερωτώμενους – και για να μην το ξεχνάμε περίπου 1000 άτομα ερωτώνται – δηλαδή, άλλο να ρωτάς, αν είναι σοβαρό πρόβλημα για την δημοκρατία οι υποκλοπές κι άλλο στην ίδια ερώτηση να τις συγκρίνεις με την ακρίβεια. Η σύγκριση, πάντα την ακρίβεια βγάζει μπροστά ως πρόβλημα και είναι λογικό.

⁃ Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός,πάντα – η σχεδόν πάντα -ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει προβάδισμα έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και στις χειρότερες μέρες ενός πρωθυπουργού. (Ο Κώστας Καραμανλής, προηγείτο σταθερά με 10% στην καταλληλότητα και έχασε με ..10% διαφορά τις εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου)

⁃ Όποιος κερδίζει την παράσταση νίκης σε σταθερή βάση κατά πάσα πιθανότητα κερδίσει και την πρωτιά.

⁃ Στις δημοσκοπήσεις, πάντα έχει σημασία η τάση και όχι απαραίτητα το αποτέλεσμα. Αν δηλαδή οι διαφορές από 10 μονάδες μειώνονται αργά αλλά σταθερά και φτάνουν στις έξι η πέντε, μπορεί στο τέλος στις κάλπες να έχουμε ανατροπές και εκπλήξεις.

ΥΓ: Προφανώς η διατύπωση των ερωτήσεων, η επεξεργασία των απαντήσεων και οι αναλύσεις των δημοσκόπων, δεν είναι λίγες οι φορές που είναι άρρηκτα «συνδεδεμένες» με τις..μπίζνες που κάνουν κάποιες από αυτές με το κράτος και τώρα και διαχρονικά. Για ορισμένες απ’ αυτές, «είναι πολλά τα λεφτά Άρη»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...