Αυτά είναι τα σενάρια εκλογικής ήττας που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμπεδώσει ένα κλίμα νίκης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την κάλπη της απλής αναλογικής. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η ακρίβεια πάνω από όλα και πλέον οι καταγγελίες που έρχονται στο φως για τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση, θα… λειτουργήσουν αθροιστικά στη φθορά της κυβέρνησης. Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτο κόμμα;

Είναι σαφές πως ήττα με ήττα έχει διαφορά.


Αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση βρεθεί κοντά με τη Νέα Δημοκρατία στη ζώνη του 30% βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για να κόψει πρώτη το νήμα στον δεύτερο γύρο, λένε όσοι ασχολούνται πολύ με τις μετρήσεις και τους αριθμούς στην Κουμουνδούρου. Στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, όπως σε κάθε κόμμα που χάνει τις εκλογές, η «μουρμούρα» δεν θα αποφευχθεί.

Το πλεονέκτημα
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα βασικό πλεονέκτημα. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και η απόλυτη κυριαρχία του επιβεβαιώθηκε. Δεν υπήρξε έως τώρα κανείς που να τον έχει αμφισβητήσει, ούτε στις ήττες του 2019, γνωρίζοντας όλοι πως η Αριστερά πήρε την εξουσία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, εξαιτίας των ηγετικών ικανοτήτων του και της δημοφιλίας που διαθέτει. 


Η «Ομπρέλα» μπορεί να τον τραβά από το «αριστερό μανίκι», να αντιδρά στο άνοιγμα στο Κέντρο, όμως τα όρια δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Δεν έχει βγει επίσης ούτε στο προσκήνιο ούτε παρασκηνιακά κανένας υποψήφιος «δελφίνος». Μπορεί νέα πρόσωπα με εμπειρία στα πολιτικά δρώμενα να έχουν ξεχωρίσει και να είναι ιδιαιτέρως αγαπητά και δραστήρια, ωστόσο κανείς δεν έχει θέσει τον εαυτό του απέναντι από τον πρόεδρο.

Η σχετική κουβέντα άνοιξε από την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη για το ενδεχόμενο ήττας. «Στην πολιτική όλοι κρινόμαστε. Εγώ εξελέγην πολύ σύντομα από τη βάση του κόμματος, έχω ούτως ή άλλως μια εντολή μιας τριετούς θητείας, αλλά θα είναι τα μέλη του κόμματος και οι συλλογικές μας διαδικασίες αυτοί που θ’ αποφασίσουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το μπαλάκι σε όσους επιθυμούν να θέσουν θέμα προέδρου ενδεχομένως μέσω ενός εσωτερικού δημοψηφίσματος αν δεν κερδηθούν οι εκλογές. Στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν όλες οι προβλέψεις για έκτακτες διαδικασίες και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει απόλυτο σεβασμό σε αυτές. Οι εθνικές εκλογές όμως θα αποτελέσουν την αρχή μιας σειράς απανωτών αναμετρήσεων. 

Θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο οι δύο γύροι των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών και τον Μάιο του 2024 οι ευρωεκλογές. Πέρα από το ότι δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα καμία ηχηρή τάση αμφισβήτησης που να καραδοκεί, δεν θα είναι η καλύτερη εξέλιξη για το κόμμα να μπει σε μια εσωκομματική διαδικασία τριβής τη στιγμή που πρέπει να ετοιμαστεί για νέες κάλπες και δύσκολες μάχες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...