Ανήμπορη η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπροστά και στο κύμα της ακρίβειας – Βαρύ κλίμα στη γαλάζια Κ.Ο.

Η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών προτάσσοντας την πίστη της στο δόγμα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας

ε σταυρωμένα τα χέρια παρακολουθούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου τον καλπασμό της ακρίβειας καθώς η κυβέρνηση αρνείται να δρομολογήσει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των καταναλωτών.

Η Ν.Δ. εμφανίζεται προσδεμένη στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας -παρά τα αιτήματα των χωρών του Νότου για την ανάγκη ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας- επισείοντας τον κίνδυνο της διόγκωσης των ελλειμμάτων. Η πυκνότητα των δημόσιων παρεμβάσεων άλλωστε του Θεόδωρου Σκυλακάκη, με σκοπό να εξαλείψει τις προσδοκίες για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων έναντι της ακρίβειας, έχει τεθεί στο στόχαστρο των γαλάζιων βουλευτών.

“Ο αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες” είναι το κυνικό μότο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, που διαμηνύει με κοφτό τρόπο ότι “ολοκληρώσαμε με το επίδομα θέρμανσης”. Κυρίως όμως, στρέφοντας το βλέμμα του στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη, υπερτονίζει την αντίθεσή του στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μηνός από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υπήρχαν διαρροές για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους (όσους εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη), ενώ οι ίδιοι κύκλοι άνοιγαν παράθυρο στήριξης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών.

Προσδεμένοι στο δημοσιονομικό ευαγγέλιο

Πλέον οι γαλάζιοι αξιωματούχοι συμμερίζονται τη γραμμή της δημοσιονομικής… αρετής που ενσαρκώνει ο κ. Σκυλακάκης. Υπ’ αυτό το πρίσμα διατηρούν στον πάγο την προοπτική επέκτασης της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και σε δημόσιους υπαλλήλους το 2022 σε αντιδιαστολή με τις σχετικές προσδοκίες που καλλιεργούσαν λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι περιορίζονται να επισημάνουν, με δόσεις αμηχανίας, ότι το πακέτο των ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα υλοποιηθεί κανονικά προσπερνώντας τις επικρίσεις που δέχτηκε π.χ. η περίφημη κατάργηση του φόρου της γονικής παροχής για περιουσίες ως 800.000 ευρώ.

Βαρύ κλίμα στη γαλάζια Κ.Ο.

Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων προκαλεί δυσανεξία στους κόλπους της Κ.Ο. της Ν.Δ. Στην εμπροσθοφυλακή των αντιδράσεων βρέθηκε το μέλος της παλαιάς φρουράς Νικήτας Κακλαμάνης, που κατηγόρησε τον κ. Σκυλακάκη για πολιτικό κυνισμό για να ακούσει ο… Μητσοτάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δηλώνει με δηκτική διάθεση ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα. Παράλληλα πραγματοποιεί παραλληλισμούς με το πολιτικό κλίμα της περιόδου Σαμαρά – Βενιζέλου όταν θεσπιζόταν ο ΕΝΦΙΑ και διαμηνύει ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ν.Δ. είναι ο εαυτός της!

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές περιφέρειές τους, λόγω των ανατιμήσεων, μεταφέρει άλλωστε πλειάδα γαλάζιων βουλευτών. Το κυβερνητικό επιτελείο, στο πλαίσιο μίας άσκησης καθησυχασμού τους, μισανοίγει, από το 2022, την προοπτική δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού λόγω της ανάπτυξης.

Οχυρώνεται δε πίσω από το μότο του κ. Μητσοτάκη ότι “η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία” προκειμένου να αποσυνδέσει τη σχετική διαρροή από εκλογικά σενάρια. Πρόσφατα μάλιστα η βουλευτής της Ν.Δ.  Άννα Ευθυμίου σημείωσε ότι θα ήταν επωφελές να στραφούμε στην περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού θέτοντας με νόημα το ερώτημα: “Δεδομένου ότι υπάρχει μια γενιά εργαζομένων που αμείβεται χαμηλά, πώς θα απορροφήσουν όλες αυτές τις αυξήσεις;».

Η “φυσιολογική” ακρίβεια…

Τους ανωτέρω προβληματισμούς επιτείνουν όμως και οι προκλητικές δηλώσεις που εμφανίζουν τεράστια απόσταση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων από την πραγματικότητα και την αγωνία των πολιτών – καταναλωτών.

Ο  Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι είναι “φυσιολογική” η ακρίβεια, την οποία εντοπίζει μόνο στα καύσιμα και την ενέργεια. Επιχειρώντας μάλιστα να φιλοτεχνήσει μία ειδυλλιακή εικόνα για την πορεία της κατανάλωσης υποστηρίζει ότι η κίνηση στα καταστήματα πηγαίνει περίφημα και ότι “έχουμε καταναλωτές που ξοδεύουν, κάτι που σημαίνει πως το εισόδημα έχει αυξηθεί”!

Το αφήγημα του υπουργού όμως καταρρίπτει η έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύει σήμερα η ΑΥΓΗ, καθώς το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα έναντι των ανατιμήσεων και το 63% διαπιστώνει εξάπλωση του κύματος της ακρίβειας…

Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός αξιώνει απαντήσεις μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -όπως φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. χωρίς να υιοθετεί τις πολιτικές άλλων κυβερνήσεων με αιχμή τη μείωση των ΕΦΚ.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η προειδοποίησή του -κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον καθηγητή Τζέφρι Σακς- ότι η κατάσταση στην Ευρώπη “δεν είναι πολιτικά βιώσιμη” επικαλούμενος το γεγονός ότι υπάρχουν ευπαθή και ευάλωτα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν τεράστιο ενεργειακό κόστος.

Παραβίαση συντάγματος με διπλή Εξεταστική

Αταλάντευτα προσανατολισμένη στην ωμή παραβίαση του συντάγματος είναι η κυβέρνηση μετά τον εγκλωβισμό που προκάλεσε η αποδοχή -από το σύνολο της αντιπολίτευσης- της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαιώνει την πρόθεση να “πάμε σε δύο Εξεταστικές”, σε αντιδιαστολή με τους γαλάζιους κομπασμούς για την αλλαγή του άρθρου 68 στην τελευταία αναθεώρηση! Το αντιπολιτευτικό μέτωπο ωστόσο που έχει συγκροτηθεί έναντι των πράξεων χειραγώγησης της κοινής γνώμης με κρατικό χρήμα -λίστα Πέτσα και Opinion Poll- τεντώνει τα νεύρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και παράγει φαινόμενα διγλωσσίας.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, ο  Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε ότι θα υπάρξει μια Εξεταστική Επιτροπή από το 2015 μέχρι σήμερα, “μία δηλαδή για την περίοδο διακυβέρνησης της Ν.Δ. και μία για την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ”!

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...