Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό: Τι δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις και τι θα δείξουν τα κανάλια τις επόμενες ημέρες

Αν και το καλοκαίρι δεν γίνονται δημοσκοπήσεις, γιατί οι πολίτες βρίσκονται σε διακοπές και τα δείγματα δεν είναι αξιόπιστα για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων, το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να αποτελεί την εξαίρεση.

Οι δημοσκόποι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το eretikos.gr, δουλεύουν πυρετωδώς, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τις διαφοροποιήσεις που προκαλεί στο εκλογικό σώμα η καλπάζουσα ακρίβεια.

Κυβέρνηση και κομματικά επιτελεία αγωνιούν περιμένοντας τα ευρήματα και τα συμπεράσματα πολλών ερευνών κοινής γνώμης που διεξάγονται ταυτόχρονα, προκειμένου να σχηματίσουν μιά πρώτη εικόνα για το πόσο και πώς αυτή η υπόθεση επηρεάζει την κοινή γνώμη και την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις των ερευνών που έχουν παραγγελθεί από κόμματα, δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα. Θα αποτελέσουν όμως σημαντικό “μπούσουλα” για περαιτέρω επικοινωνιακούς και πολιτικούς χειρισμούς. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν  με επιλεκτικές διαρροές για τη διαμόρφωση “κλίματος”.Ανάλογες έρευνες-δημοσκοπήσεις  έχουν παραγγελθεί από εφημερίδες και κανάλια. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικούς παράγοντες και από αναλυτές που συνδέονται με εταιρείες δημοσκοπήσεων, όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υφίστανται πολιτική φθορά, χάνοντας σε αποδοχή  και σε αξιοπιστία. Ανάλογο πολιτικό κόστος “πληρώνει” και η ΝΔ, με μείωση των ποσοστών της στην πρόθεση ψήφου.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ χάνει κυρίως ψηφοφόρους του κεντρώου-φιλελεύθερου χώρου, οι οποίοι στρέφονται προς το ΠΑΣΟΚ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει μεγάλο ποσοστό εκείνων που στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ψηφίσει ακροαριστερά εξωκοινοβουλευτικά σχήματα

Μεγάλες αποκλίσεις υπάρχουν όμως στα δημοσκοπικά ευρήματα ως προς το μέγεθος των απωλειών της ΝΔ και το τι κερδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει έντονες αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία

Στα αποτελέσματα των δύο πρώτων δημοσκοπήσων που αναμένεται να παρουσιαστούν την προσεχή εβδομάδα από τηλεοπτικά κανάλια, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να υφίσταται απώλειες μικρότερες του 1% στην πρόθεση φήφου. Σε άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, το ποσοστό ανεβαίνει σε 1,8% και σε 2,2%.

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μετακινείται μικρό μέρος των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι  εγκαταλείπουν την ΝΔ. Τα δημοσκοπικά κέρδη του προέρχονται κυρίως από την ακαθόριστη μετατόπιση μέρους του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...