Ανάβει πράσινο η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις αποφάσεις

Σε περίοπτη θέση πάνω στο γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκεται ο φάκελος με τις εισηγήσεις για την επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες πληθυσμού (άνω των 50), σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης του φονικού ιού που σαρώνει την χώρα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί προσφιλές αντικείμενο συζήτησης εντός των τειχών όχι μόνο του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τις προηγούμενες ημέρες, κορυφαίοι υ­πουργοί (Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.) άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ευελπιστεί (εύχεται) ότι δεν θα χρειαστεί να προεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναλογιζόμενος την αναστάτωση που θα προκαλέσει σε μια ακόμη μερίδα πολιτών. Αλλά και προσμετρώντας –όπως είναι εύλογο– το πολιτικό κόστος που θα επιφέρει μια τέτοια απόφαση.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το αν ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και για τους άνω των 50 είναι κυρίως τρεις: Πρώτον, η εξέλιξη της πανδημίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν (προβλέπουν) ότι προς το τέλος Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και από τις αρχές του νέου η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Αν ωστόσο οι προβλέψεις τους δεν επιβεβαιωθούν και η πανδημία συνεχίσει να βρίσκεται σε έξαρση, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα. Μεταξύ αυτών και για τους άνω των 50. Δεύτερον, η πορεία των εμβολιασμών. Η αυξητική τάση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως μετά την απόφαση για τους άνω των 60, γεννά αισιοδοξία, αλλά στην κυβέρνηση παραμένουν επιφυλακτικοί και ελπίζουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας, θα μειώσει προϊόντος του χρόνου τον αριθμό των κρουσμάτων, άρα και την επιβάρυνση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Αν, πάλι, ο ρυθμός των εμβολιασμών ανακοπεί, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση. Τρίτον, οι αποφάσεις της ΕΕ. Το θέμα της πανδημίας θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στην επικείμενη (15 – 16 Δεκεμβρίου) Σύνοδο Κορυφής. Ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων και άλλες τα έχουν προαναγγείλει για τις αρχές του 2022.

Θεωρείται βέβαιο ότι αν η πανδημία επιμείνει να κινείται στους ίδιους υψηλούς ρυθμούς, οι κυβερνήσεις των κρατών θα υποχρεωθούν να εντείνουν αλλά και να επεκτείνουν τα μέτρα προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε στη διάρκεια της Συνόδου να καταγραφεί αυτό το κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να μπορέσει στην πορεία –αν κριθεί αναγκαίο– να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων, πιο αυστηρών μέτρων. Να το χρησιμοποιήσει με άλλα λόγια ως ασπίδα στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι κινείται μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...