Ακραία πρόκληση Τσαβούσογλου

Κλιμακούμενη και σε καθημερινή βάση είναι πλέον η επιθετικότητα της Τουρκίας, με εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της χώρας, οι οποίοι ζητούν, χωρίς καν να χρησιμοποιούν διπλωματική γλώσσα, την ανατροπή των Συνθηκών που έχουν υπογραφεί εδώ και δεκαετίες και την αλλαγή του καθεστώτος -και τελικά της κυριαρχίας- των νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για εκφράσεις ακραίου αναθεωρητισμού από την πλευρά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, οι οποίες αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.

Το πρωί της Τρίτης (31/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εξαπέλυσε ευθείες απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε: «Υπάρχει όρος και στις δύο Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα, θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα της κυριαρχίας τους». Συμπλήρωσε δε ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση. Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε μάλιστα και χάρτη στον οποίο έχει «γκριζάρει» όλα τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου. «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί

Τη σκυτάλη πήρε λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί είπε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από τους βάρβαρους παππούδες τους που ρίχτηκαν στη θάλασσα. Οι ψυχές τους παγιδεύτηκαν στον βυθό». Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον ανιστόρητο χαρακτηρισμό «κλεμμένα» για να μιλήσει για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απείλησε ανοιχτά με πόλεμο. «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα απειλούν την ασφάλειά μας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όργανο. Αυτή είναι μια πρόσκληση που το τέλος της θα ανοίξει τη διαδικασία των όπλων. Το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο κατοχής να μη βγάλουν ούτε στιγμή από το μυαλό τους ότι τα κλεμμένα θα επιστραφούν οπωσδήποτε στον ιδιοκτήτη» είπε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...