Αδειάζουν τον Μητσοτάκη: «Δεν εισηγήθηκε η Επιτροπή rapid test σε εμβολιασμένους»

Μέλη της Επιτροπής ειδικών «αδειάζoυν» την κυβέρνηση που δεν πέτυχε την προσπάθειά της να πείσει ότι δεν καπελώνει τους επιστήμονες
Συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή των επιδημιολόγων, ενώ η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη και η χώρα απροστάτευτη θρηνώντας πολλούς νεκρούς καθημερινά (μόνο το προηγούμενο 24ωρο κατέληξαν ακόμα 85 συμπολίτες μας).

Ωστόσο, επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά ότι όλες οι αποφάσεις για την υγειονομική κρίση λαμβάνονταν και λαμβάνονται στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση αυτή τη φορά εξετάζει την επιβολή υποχρεωτικού rapid test στους εμβολιασμένους για το ρεβεγιόν, με τα έξοδα μάλιστα δικά τους, αναιρώντας την μέχρι τώρα γραμμή της για μέτρα μόνο στους ανεμβολίαστους παραδεχόμενη το αυτονόητο: ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση αλλά δεν αποτρέπει την μετάδοση του ιού.

Όλη η συζήτηση ξεκίνησε αφού χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι «ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως, για κάποιες από τις μέρες των γιορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα».

Όμως, μέλη της Επιτροπής δηλώνουν σήμερα ότι αυτή δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας το πρωί στο Mega ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για πρόταση της Επιτροπής, καθώς δεν έχει παρθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον σχετική απόφαση.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση με το σχέδιο που τέθηκε από τον ΕΟΔΥ να δοθεί ένα δωρεάν τεστ πριν και ένα μετά τα Χριστούγεννα κρίνοντας επίσης χρήσιμο να εντατικοποιηθεί η χρήση σελφ τεστ πριν από συγκεντρώσεις.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε την ανάγκη για τη διεξαγωγή ενός τεστ αντιγόνου πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση εκφράζοντας την ελπίδα ότι μαζί με την τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, και τον εμβολιασμό, να κάνουμε καλύτερα Χριστούγεννα από τα προηγούμενα.

Ειδικότερα για τον εμβολιασμό ο καθηγητής επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα δείχνουν ότι χρειάζεται η τρίτη δόση για να είναι κανείς προστατευμένος από τη μετάλλαξη «Όμικρον», καθώς οι δύο δόσεις του εμβολίου παρέχουν προστασία από 30 έως 50%.

Και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως δεν υπήρξε σχετική εισήγηση το πρωί για ράπιντ τεστ σε εμβολιασμένους και επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση είχε μείνει στα δωρεάν, καταχωρημένα, σελφ τεστ υποστηρίζοντας ότι αυτά αρκούν για την είσοδο σε χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδαση.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξέφρασε επίσης ενστάσεις για μέτρο σε εμβολιασμένους, που έχουν κάνει μάλιστα και τις τρεις δόσεις, εκτιμώντας ότι φτάνει μια ισχυρή σύσταση για αυτοδιαγνωστιακό τεστ.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σχολίασε ότι οι Επιτροπής παίρνουν πολιτικές αποφάσεις σε διάφορες χώρες και παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη για Πρωτοβάθμια Υγεία, λόγω και της γρήγορης αυξημένης μεταδοτικότητας «Όμικρον», εκτιμώντας ότι θα εκτονωθεί το κύμα τις επόμενες μέρες. Ο κ. Γουργουλιάνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να περάσουν τις γιορτές οικογενειακά και να εμβολιαστούν.

Σημειώνεται ότι κατά την χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση για την πανδημία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, ενώ ως προς τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ