«Ήσυχο καλοκαίρι» με αντίτιμο θετική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία;

Του Βασίλη Σκουρή

Θα χρειαστεί ασφαλώς καιρός μέχρι να μάθουμε -εάν μάθουμε- τι πραγματικά διημείφθη στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Εκείνο που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε είναι πως συζήτησαν για όλα (και άρα η Άγκυρα έβαλε πάλι πάνω στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της) και πως συμφώνησαν για ένα «ήρεμο καλοκαίρι».

Ο κίνδυνος που προκύπτει από πρώτη ματιά για την Αθήνα είναι να βλέπει το τυρί, αλλά να χάνει τη …φάκα!

Όντως η χώρα μας, με δεδομένη και την οικονομική κρίση και στην προσπάθειά της για τουριστικά έσοδα, επιθυμεί ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο, αν και πρέπει να υπενθυμίσουμε πως και πέρυσι η ένταση ήταν μεν μακριά από το αρχιπέλαγος, αλλά το κλίμα σαφώς και επηρέαζε τον όποιον τουρισμό επέτρεπε η πανδημία.

Το «ήρεμο καλοκαίρι», όμως, το επιθυμεί και η Άγκυρα, ως αντάλλαγμα για τη θετική ατζέντα που επιζητά να κερδίσει από το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να καταλάβετε το μέγεθος μιας τέτοιας εξέλιξης, μόνο από την τελωνειακή ένωση η Τουρκία μπορεί να βάλει στα ταμεία της σε βάθος μιας δεκαετίας έως και 200 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από το μισό του συνόλου του ποσού που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι σαφές πως η Αθήνα θα επιχειρήσει να συνδέσει τα ποσά αυτά με τις εξελίξεις στην επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, όπως προτρέπει εδώ και καιρό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιμένει για ένα «νέο Ελσίνκι», χωρίς τα λάθη του παλιού.

Είναι, όμως, επίσης σαφές πως όσο και αν η Αθήνα το επιδιώξει, αν ισχυρές χώρες επιλέξουν τη θετική ατζέντα, δύσκολα θα μπορέσει να την ανακόψει, συνδέοντάς την με τυχόν προβλήματα στα ελληνικά θέματα.

ΥΓ1: «Έσπασε ο πάγος» στη συνάντηση των δυο ανδρών; Ένα βήμα έγινε, αλλά ο χρόνος θα δείξει.

ΥΓ2: Το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν ήθελε μεταφραστή, αλλά τη μετάφραση έκανε ο στενός του συνεργάτης Ιμπραχήμ Καλίν, δείχνει πως στη συνάντηση συζητήθηκαν πολύ καυτά θέματα. Μήπως συζητήθηκε και οδικός χάρτης, πέραν του ότι η Τουρκία ξαναέβαλε στο τραπέζι όλες της τις διεκδικήσεις;

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ