«Άλλαξε η επιδημιολογική εικόνα…» – Οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας – Τι αλλάζει από σήμερα

«Άλλαξε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας» τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας».

Όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, «σήμερα πολλές περιφέρειες έχουν αυξητική τάση όπως η Αττική, η Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο. Το 75% των κρουσμάτων είναι κάτω των 34 ετών, ενώ αρχίζουμε και βλέπουμε αύξηση στους ενήλικες 55-65».

Σύμφωνα με την ίδια, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων πέφτει συνεχώς και συγκεκριμένα έπεσε στα 23 έτη, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία σε δύο εβδομάδες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον δείκτη θετικότητας που έχει πάρει ξανά την «ανηφόρα» τις τελευταίες ημέρες, ενώ είπε πως η θετικότητα στα self tests τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα.

Επίσης, πλέον είναι 9.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 4.000 είναι στην Αττική.

«Φταίει η χαλάρωση των μέτρων που συνδυάστηκε με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα» συνέχισε για να προσθέσει: «Ο συνωστισμός το βράδυ έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της εικόνας. Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων και είναι κάτω των 24 ετών».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Σε ό, τι αφορά τη μάσκα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους (και τα Μέσα μεταφοράς) αλλά και στους ανοικτούς με συγχρωτισμό.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος και ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα στον κόσμο και την Ελλάδα.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης.

Έτσι, αποφασίστηκε από σήμερα να λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο με καθήμενους και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι ποινές είναι αυστηρότατες για τους παραβάτες.

Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, ή μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Για ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Όπως προαναφέραμε, συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή των ειδικών, το ενδεχόμενο στην επιστροφή από τα νησιά να ζητείται rapid ή μοριακό τεστ και όχι μόνο self test, δηλαδή αυτό που ισχύει ήδη για το… πήγαινε στα νησιά.

Αυτό, το επιβεβαίωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σχετική ερώτηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...