Η Γαλλία βυθίζεται σε νέα κρίση: Η κυβέρνηση Μπαϊρού οδεύει προς πτώση στη σημερινή ψηφοφορία εμπιστοσύνης, αφήνοντας τον Μακρόν μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα και την άνοδο της Λεπέν να φαντάζει ασταμάτητη
Η πτώση Μπαϊρού φέρνει τον Μακρόν σε αδιέξοδο
Η Γαλλία βρίσκεται ξανά στο χείλος του πολιτικού χάους. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, τέταρτος πρωθυπουργός που διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν μέσα σε τρία μόλις χρόνια, ετοιμάζεται να χάσει τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το κλίμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο: από την ακροδεξιά έως την άκρα αριστερά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει πως θα τον καταψηφίσουν.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων. Η κυβέρνηση Μπαϊρού, με λιγότερους από εννέα μήνες ζωής, θα περάσει στην ιστορία ως ένα ακόμη θύμα του θεσμικού αδιεξόδου που πνίγει τον Μακρόν. Η Γαλλία, με χρέος στο 114% του ΑΕΠ και κοινωνία σε διαρκή αναβρασμό, κινδυνεύει να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας.
Ο Μακρόν παγιδευμένος: Διάλυση ή νέος πρωθυπουργός;
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του μόνο δύο επιλογές –και καμία δεν είναι εύκολη. Είτε θα διαλύσει ξανά την Εθνοσυνέλευση, με τον κίνδυνο οι κάλπες να επιβεβαιώσουν τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς, είτε θα αναζητήσει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να γίνει αποδεκτός από Σοσιαλιστές χωρίς να εξοργίσει τη δική του δεξιά πτέρυγα.
Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται μόλις στο 23% –χαμηλότερη από κάθε άλλη στιγμή της θητείας του– ο Μακρόν μοιάζει αδύναμος να επιβάλει λύση. Το σενάριο πρόωρων εκλογών, αν και πολιτικά ριψοκίνδυνο, παραμένει στο τραπέζι.
Η Λεπέν καραδοκεί με προβάδισμα-σοκ
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα ερχόταν πρώτος με 33% στον πρώτο γύρο αν στηθούν κάλπες τώρα. Η αριστερά ακολουθεί κατακερματισμένη και το προεδρικό στρατόπεδο βυθισμένο στην αναξιοπιστία.
Ο ίδιος ο Μπαϊρού κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «βρίσκονται σε ανοικτό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους αλλά ενώνονται μόνο για να ρίξουν την κυβέρνηση». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: το «κεντρικό μπλοκ» του Μακρόν καταρρέει, ενώ η Λεπέν μετατρέπεται σταδιακά σε μοναδικό πόλο εξουσίας για το 2027.
Κοινωνική θύελλα στον ορίζοντα
Η πολιτική αστάθεια συμπληρώνεται από ένα εκρηκτικό κοινωνικό σκηνικό. Αύριο, Τετάρτη, ξεκινάει κινητοποίηση με το σύνθημα «Ας μπλοκάρουμε τα πάντα», που γεννήθηκε στα social media και υποστηρίζεται από συνδικάτα και τη ριζοσπαστική αριστερά.
Παράλληλα, οι μεγάλες ομοσπονδίες εργαζομένων έχουν κηρύξει απεργία για τις 18 Σεπτεμβρίου ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος στην πράξη δεν θα έχει πλέον πολιτικό φορέα για να τον υπερασπιστεί. Η Γαλλία απειλείται με παράλυση, καθώς η οικονομική κρίση συναντά την πολιτική διάλυση.