Πολιτική καταιγίδα στη Γαλλία: Ο Μακρόν βλέπει την κυβέρνηση Μπαϊρού να καταρρέει

Η Γαλλία βυθίζεται σε νέα κρίση: Η κυβέρνηση Μπαϊρού οδεύει προς πτώση στη σημερινή ψηφοφορία εμπιστοσύνης, αφήνοντας τον Μακρόν μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα και την άνοδο της Λεπέν να φαντάζει ασταμάτητη


Η πτώση Μπαϊρού φέρνει τον Μακρόν σε αδιέξοδο

Η Γαλλία βρίσκεται ξανά στο χείλος του πολιτικού χάους. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, τέταρτος πρωθυπουργός που διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν μέσα σε τρία μόλις χρόνια, ετοιμάζεται να χάσει τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Το κλίμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο: από την ακροδεξιά έως την άκρα αριστερά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει πως θα τον καταψηφίσουν.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων. Η κυβέρνηση Μπαϊρού, με λιγότερους από εννέα μήνες ζωής, θα περάσει στην ιστορία ως ένα ακόμη θύμα του θεσμικού αδιεξόδου που πνίγει τον Μακρόν. Η Γαλλία, με χρέος στο 114% του ΑΕΠ και κοινωνία σε διαρκή αναβρασμό, κινδυνεύει να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένης αστάθειας.


Ο Μακρόν παγιδευμένος: Διάλυση ή νέος πρωθυπουργός;

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει μπροστά του μόνο δύο επιλογές –και καμία δεν είναι εύκολη. Είτε θα διαλύσει ξανά την Εθνοσυνέλευση, με τον κίνδυνο οι κάλπες να επιβεβαιώσουν τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς, είτε θα αναζητήσει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να γίνει αποδεκτός από Σοσιαλιστές χωρίς να εξοργίσει τη δική του δεξιά πτέρυγα.

Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται μόλις στο 23% –χαμηλότερη από κάθε άλλη στιγμή της θητείας του– ο Μακρόν μοιάζει αδύναμος να επιβάλει λύση. Το σενάριο πρόωρων εκλογών, αν και πολιτικά ριψοκίνδυνο, παραμένει στο τραπέζι.


Η Λεπέν καραδοκεί με προβάδισμα-σοκ

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα ερχόταν πρώτος με 33% στον πρώτο γύρο αν στηθούν κάλπες τώρα. Η αριστερά ακολουθεί κατακερματισμένη και το προεδρικό στρατόπεδο βυθισμένο στην αναξιοπιστία.

Ο ίδιος ο Μπαϊρού κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «βρίσκονται σε ανοικτό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους αλλά ενώνονται μόνο για να ρίξουν την κυβέρνηση». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: το «κεντρικό μπλοκ» του Μακρόν καταρρέει, ενώ η Λεπέν μετατρέπεται σταδιακά σε μοναδικό πόλο εξουσίας για το 2027.


Κοινωνική θύελλα στον ορίζοντα

Η πολιτική αστάθεια συμπληρώνεται από ένα εκρηκτικό κοινωνικό σκηνικό. Αύριο, Τετάρτη, ξεκινάει κινητοποίηση με το σύνθημα «Ας μπλοκάρουμε τα πάντα», που γεννήθηκε στα social media και υποστηρίζεται από συνδικάτα και τη ριζοσπαστική αριστερά.

Παράλληλα, οι μεγάλες ομοσπονδίες εργαζομένων έχουν κηρύξει απεργία για τις 18 Σεπτεμβρίου ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος στην πράξη δεν θα έχει πλέον πολιτικό φορέα για να τον υπερασπιστεί. Η Γαλλία απειλείται με παράλυση, καθώς η οικονομική κρίση συναντά την πολιτική διάλυση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;