«Πολική φωτοβολίδα» και διπλή βουτιά του υδραργύρου: Η πρόγνωση Μαρουσάκη για χιόνια στην Αττική

Από τους 21 βαθμούς στους 6 μέσα σε λίγες ώρες: Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για ακραίες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέχρι την Τρίτη – Πότε αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια και τα νησιά του Αιγαίου


Ένα άκρως χειμωνιάτικο και επεισοδιακό σκηνικό περιγράφει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης για τις επόμενες ημέρες, κάνοντας λόγο για μια «πολική φωτοβολίδα» που θα πλήξει τη χώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η σύγκρουση μιας πολικής αέριας μάζας με τις θερμότερες που ήδη επικρατούν, προκαλώντας θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους και δύο διαδοχικές, εντυπωσιακές πτώσεις της θερμοκρασίας στην Αττική.

Η πρώτη «βουτιά» οριοθετείται για σήμερα Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2026, από το απόγευμα και μετά, με τον υδράργυρο να κατρακυλά από τους 21 βαθμούς της Τετάρτης στους 6 βαθμούς τα ξημερώματα της Παρασκευής. Αν και το Σάββατο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη άνοδο κοντά στους 20 βαθμούς, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές θα ανοίξει τον δρόμο για τη δεύτερη πολική εισβολή από την Κυριακή έως την Τρίτη, επαναφέροντας το κρύο σε επίπεδα 6 βαθμών στο κέντρο της Αθήνας.


Χιόνια στα βόρεια προάστια και το Αιγαίο

Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Μαρουσάκη, η δεύτερη αυτή ψυχρή εισβολή αναμένεται να είναι πιο έντονη όσον αφορά τις χιονοπτώσεις. Το διάστημα μεταξύ Δευτέρας (12/01) και Τρίτης (13/01) θεωρείται το πλέον κρίσιμο για την εμφάνιση χιονιού σε χαμηλά υψόμετρα.

Συγκεκριμένα:

  • Αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αττικής και σε περιοχές της Βοιωτίας.
  • Ιδιαίτερα θα ευνοηθούν τα νησιά του Αιγαίου, όπου το χιόνι δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και δίπλα στη θάλασσα (αναφέρθηκαν ενδεικτικά η Σάμος, η Θάσος και η Σαμοθράκη).
  • Στη Βόρεια Ελλάδα, ο παγετός θα είναι ισχυρός, με τη Θεσσαλονίκη να βλέπει το θερμόμετρο στους 0 βαθμούς την Παρασκευή.

Η εικόνα της σημερινής ημέρας (Πέμπτη 08/01)

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από άστατο καιρό σε όλη τη χώρα. Ενώ η Αττική ξεκίνησε με βροχές, ο καιρός θα παρουσιάσει διαστήματα ηλιοφάνειας, όμως η πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα θα είναι αισθητή. Οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την επερχόμενη βελτίωση του καιρού από πλευράς φαινομένων σήμερα, το τσουχτερό κρύο και οι θυελλώδεις βοριάδες θα καθιστούν τη μέρα δύσκολη. Ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά σταδιακά από την Τρίτη, φτάνοντας και πάλι τους 17-18 βαθμούς Κελσίου, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της «πολικής φωτοβολίδας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;