Πολάκης και Παναγιωτόπουλος κατά Άδωνι για τα ανενεργά ΑΜΚΑ – Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ για το μπάχαλο με τους ανασφάλιστους

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη στα social media αναφορικά με περιπτώσεις ανασφάλιστων πολιτών, που λόγω της ανεργίας, έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και πλέον τα ΑΜΚΑ τους είναι ανενεργά, με συνέπεια να μη δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα κέντρα υγείας και στις άλλες δημόσιες υγειονομικές δομές.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στον κ. Πολακη λέγοντας ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος της ΗΔΙΚΑ που αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.

Παναγιωτόπουλος: «Λέτε ψέματα κύριε Γεωργιάδη»

Ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος κατηγορεί τον υπουργό Υγείας ότι ψεύδεται καθώς οι περιπτώσεις των ανασφάλιστων, που δεν δικαιούνται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα, είναι πάρα πολλές.

«Λέτε ψέματα κύριε Γεωργιάδη. Δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο ούτε δύο οι περιπτώσεις των ανασφάλιστων που δεν μπορούσαν να γράψουν τα φάρμακα τους. Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί τον υπουργό Υγείας κο Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σχετικά με τον χθεσινό αποκλεισμό από τη συνταγογράφηση ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα.
Το τηλεοπτικό παραλήρημά του λαλίστατου υπουργού διέψευσαν παταγωδώς οι πολλές καταγγελίες «on air» που ήρθαν από όλη την χώρα για μη πρόσβαση ανασφάλιστων στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ ούτως ώστε να μπορέσουν να γράψουν τα φάρμακά τους.

Οι ισχυρισμοί του κου Γεωργιάδη περί μεμονωμένων περιπτώσεων καταρρίφθηκαν, γι’ αυτό έσπευσαν σήμερα πρωί πρωί να διορθώσουν το «τεχνικό πρόβλημα»” τονίζει ο βουλευτής και θέτει μια σειρά από ερωτήματα:

  • Γιατί το σύστημα της ΗΔΙΚΑ «επιλεκτικά» παρουσίασε «τεχνικό πρόβλημα» στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας;
  • Μήπως η κυβέρνηση δοκιμάζει την εφαρμογή της ρύθμισης για τον ανενεργό ΑΜΚΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υψώσει τείχος προστασίας υπέρ όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους ικανότητας, όπως έκανε και ως κυβέρνηση και όπως κοινοβουλευτικά και πολιτικά πολιτεύεται ως υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ για τα ανενεργά ΑΜΚΑ

Σύμφωνα με topontiki.gr από ανώτατες πηγές του ΕΟΠΥΥ, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εντολή όλα τα ανενεργά ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων που έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα να έχουν απωλέσει το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ .

Το παραπάνω ωστόσο ισχύει μόνο για τους ανθρώπους κυρίως ξένους υπηκόους (π.χ οικονομικοί μετανάστες) που διέμεναν στο παρελθόν στην Ελλάδα, πήραν ΑΜΚΑ, αλλά τώρα έχουν φύγει στο εξωτερικό. Ωστοσο πολλοί από αυτούς έρχονται στη χώρα μας μόνο για να υποβληθούν δωρεαν σε πανάκριβες θεραπείες π.χ χημειοθεραπείες χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ τους.

Ο διαχωρισμός των ΑΜΚΑ σε ενεργά και μη ενεργά, έγινε με απόφαση του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην έχουν δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις όσοι δεν έχουν μένουν πλέον στην Ελλάδα.
Οι φωνές ωστόσο των πολιτών που καταγγέλλουν ότι δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ αυξάνονται και το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει δώσει μια απάντηση για να καθησυχάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστους που έχουν πανικοβληθεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ