Ποιος θέλει κι άλλο πόλεμο;

Του Μιχάλη Ψύλου

H Μέση Ανατολή και όλος ο κόσμος περιμένει την ισραηλινή απάντηση στην πολύνεκρη επίθεση σε χωριό των Δρούζων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά και εφήβους.

Μια επίθεση που αποδόθηκε στη Χεζμπολάχ,όσο και αν η φίλο-ιρανική οργάνωση το αρνείται.

«Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή» προειδοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που την περιοχή της επίθεσης – εν μέσω αποδοκιμασιών πάντως από περίπου 300 κατοίκους.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών,Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τη Χεζμπολάχ και θα οδηγήσει στην εκ νέου κατάληψη από το Ισραήλ του νότιου Λιβάνου.

Το πότε και σε ποιο βαθμό εκδηλωθεί η ισραηλινή απάντηση είναι ασαφές. Το σίγουρο είναι όμως είναι ότι είναι θέμα χρόνου.

Πώς θα μπορούσε να μοιάζει η ισραηλινή απάντηση; Θα πληγεί η κοιλάδα Μπεκάα, ο νότιος Λίβανος ή και η ίδια η Βηρυτός;

Μια επίθεση στη Βηρυτό όμως θα σήμαινε πυροδότηση ενός ολοκληρωτικού πολέμου σε όλη την περιοχή. Την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ποιος όμως θέλει τη συνέχιση του πολέμου; Η Χεζμπολάχ, το Ιράν, η Συρία, το Ισραήλ;
Οι ΗΠΑ πιέζουν να αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμο. Στον Λίβανο, οι ηγέτες των Δρούζων προτρέπουν να είμαστε προσεκτικοί, για να επαληθευτεί πρώτα ποιος βρίσκεται πραγματικά πίσω από αυτή την επίθεση.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν αποδείξεις για την ευθύνη της Χεζμπολάχ. Δεδομένης της συμμαχίας της Χεζμπολάχ με το Ιράν, το οποίο με τη σειρά του είναι σύμμαχος με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ, είναι ωστόσο δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να επιτεθεί σε ένα χωριό που, πέρα ​​από την εδαφική διαμάχη, εξακολουθεί να αισθάνεται Συριακό.

Εκτός φυσικά και αν έγινε κατά λάθος, χωρίς αυτό να μειώνει το μέγεθος του εγκλήματος.
Καταρχήν, χωρίς φυσικά, να μειώνουμε τη βαρύτητα του εγκλήματος, δεν ήταν μια επίθεση που συνέβη στο Ισραήλ και δεν ήταν ισραηλινοί τα θύματα, αλλά Δρούζοι.

Το Μαιντάλ Σαμς είναι μια πόλη των Δρούζων, στα προσαρτημένα από το 1981 από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν. Το χωριό όπου σημειώθηκε η επίθεση, είναι κατεχόμενο από το Ισραήλ, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στη Συρία και ο πληθυσμός που ζει εκεί είναι σχεδόν όλοι Δρούζοι.

Θα ήταν λοιπόν σαν να αναγνωρίζουμε την προσάρτηση του συριακού εδάφους του Γκολάν, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρισθεί από κανέναν, εκτός από τις ΗΠΑ.
Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των Δρούζων, έχουν ζητήσει για τη σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής για να εξακριβωθούν οι δράστες της εγκληματικής επίθεσης. Ο θάνατος αμάχων είναι πάντα τραγική υπόθεση, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Όσοι επιτίθενται σε παιδιά είναι τρομοκράτες, όπως είπαν πολύ σωστά, αρκετοί Ισραηλινοί υπουργοί. Το ίδιο φυσικά ισχύει σε όλα τα πολεμικά μέτωπα και φυσικά και για τη Γάζα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ