Ποιος έχασε τελικά τον ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη;

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ήταν μάλλον ο πρόσκαιρος νικητής του ενεργειακού πολέμου, με τους περισσότερους traders να θεωρούν ότι τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν περάσει.
Σύμφωνα με τον Pierre Andurand, έναν από τους κορυφαίους traders του κλάδου παγκοσμίως, η περσινή εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ είναι απίθανο να επαναληφθεί, με την Ευρώπη να μαθαίνει γρήγορα να ζει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Andurand, του οποίου τα hedge funds με επίκεντρο την ενέργεια έχουν απολαύσει τρία χρόνια υψηλών αποδόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, δήλωσε ότι έκλεισε όλες τις θέσεις του στις αγορές φυσικού αερίου.

Πως αυξήθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου

Οι βαθιές περικοπές στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου σε αντίποινα για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία οδήγησαν την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, πάνω από 10 φορές το κανονικό της επίπεδο.
Όμως τους τελευταίους μήνες έχει πέσει στα 50 ευρώ/MWh περίπου – εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλή, αλλά πολύ πιο διαχειρίσιμη για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που έχουν βυθιστεί σε μια κρίση κόστους ζωής.
“Νομίζω ότι ο Putin έχασε τον ενεργειακό πόλεμο”, δήλωσε ο Andurand σε συνέντευξή του στους Financial Times.
“Οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά κακές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα έχουν επανέλθει σε ένα πιο λογικό επίπεδο.
Αν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν εδώ, θα υπάρχει πολύ λιγότερη ανησυχία για τον πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων.
Δεν υπάρχει πλέον ο φόβος μιας ενεργειακής κρίσης.
“Τώρα που η Ευρώπη έχει συνηθίσει να ζει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, γιατί να επιστρέψει ποτέ;” πρόσθεσε.

Αλλάζουν οι στρατηγικές

Αν είναι σωστή, η εκτίμηση του Γάλλου αναλυτή, τότε αυτό σημαίνει το τέλος μιας από τις πιο προσοδοφόρες συναλλαγές των hedge funds τα τελευταία χρόνια.
Ορισμένοι διαχειριστές αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την εκτόξευση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, αφότου η Ρωσία άρχισε να συμπιέζει τις προμήθειες προς την Ευρώπη το 2021, προτού μειώσει τις εξαγωγές μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

image_6.png

Ο Andurand, πρώην trader ενέργειας της Goldman Sachs και της Vitol, του οποίου η εταιρεία Andurand Capital διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, είδε το αμοιβαίο κεφάλαιό του Commodities Discretionary Enhanced να κερδίζει περίπου 650% από την αρχή του 2020 έως το τέλος του περασμένου έτους.
Ο Andurand, το ταμείο του οποίου έχει υποχωρήσει κατά 3% μέχρι στιγμής το 2023, δήλωσε ότι ο Putin είχε κάνει λάθος με την περικοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πέρυσι, καθώς αν και κατάφερε να οδηγήσει τις τιμές προσωρινά υψηλότερα, είχε υποτιμήσει την ικανότητα προσαρμογής των αγοραστών.
“Νομίζω ότι ήταν ένας τεράστιος λάθος υπολογισμός σχετικά με το ποιος είχε τη μόχλευση από τον Putin, με τον ίδιο τρόπο που υπολόγισε λανθασμένα πώς η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί και η Δύση θα ενωθεί”, δήλωσε ο Andurand.
“Η Ρωσία έχασε τον μεγαλύτερο πελάτη της για πάντα και θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να δημιουργήσει αρκετούς αγωγούς και να ανακατευθύνει αυτές τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ασία.
Όταν η Ρωσία θα μπορεί να πουλάει φυσικό αέριο μόνο στην Κίνα, το Πεκίνο θα είναι σε θέση να αποφασίσει την τιμή”.

Ανεβαίνει το πετρέλαιο

Αν και ο Andurand υποστήριξε ότι η κρίση του φυσικού αερίου και της ενέργειας πλησιάζει στο τέλος της, δήλωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλες κινήσεις στο εμπόρευμα για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός.
Οι τιμές του πετρελαίου, είπε, είχαν πέσει πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες και πρόκειται να σημειώσουν ράλι καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από το τέλος της πολιτικής μηδενικού κόστους.
Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι αργότερα το 2023, δήλωσε ο Andurand, υποστηρίζοντας ότι η αγορά βλέπει πολύ βραχυπρόθεσμα, τόσο λόγω των απωλειών που υπέστη πέρυσι όσο και λόγω της αυξανόμενης κυριαρχίας των multi-manager και των quant hedge funds σε αυτήν.
“Η επαναλειτουργία της Κίνας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου από ό,τι αναμενόταν”, δήλωσε ο Andurand, προσθέτοντας ότι είχε μειώσει τις θέσεις του στο πετρέλαιο το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους καθώς οι τιμές έπεφταν, αλλά είχε αυξήσει τα στοιχήματά του στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ποια ενεργειακή κρίση; Η ευρωπαϊκή βιομηχανία δείχνει την προσαρμοστικότητά της

“Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να αναγνωρίσει η αγορά την κλίμακα της αύξησης της ζήτησης που βλέπουμε”, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπό την ηγεσία της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, σε σύγκριση με μόλις πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέση ετήσια αύξηση κανονικά.
“Αυτό θα σήμαινε πραγματικά μεγάλες αναλήψεις αποθεμάτων και η αγορά θα γίνει πολύ δύσκολη”, δήλωσε ο Andurand, προσθέτοντας ότι τα 140 δολάρια δεν είναι “τρελά υψηλή τιμή” αφού προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, καθώς το ιστορικό μέγιστο του πετρελαίου στα 147 δολάρια το βαρέλι ήταν πριν από 15 χρόνια.
Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε για λίγο στα 139 δολάρια το βαρέλι πέρυσι, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά υποχώρησε στα 83 δολάρια το βαρέλι αφού έγινε σαφές ότι η επίδραση των δυτικών κυρώσεων στον όγκο των εξαγωγών πετρελαίου της Μόσχας ήταν περιορισμένη.
Ο Andurand δήλωσε ότι δεν υπολογίζει ότι η πρόσφατη αυστηροποίηση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα ενισχύσει την τιμή, καθώς προέβλεψε ότι τα μέτρα είναι απίθανο να αφαιρέσουν πάρα πολλά βαρέλια από την αγορά, με τη Μόσχα να επιλέγει να πουλάει το πετρέλαιό της με έκπτωση για να προσελκύσει νέους πελάτες στην Ασία.
“Δεν θέλω να ποντάρω σε μια μεγάλη διακοπή της προσφοράς από τη Ρωσία, καθώς έχει δείξει προθυμία να διακινήσει τα βαρέλια, ακόμη και σε πολύ χαμηλές τιμές”, δήλωσε ο Andurand.
“Η βασική μου υπόθεση είναι ότι δεν θα έχουμε μεγάλη διαταραχή της προσφοράς από τη Ρωσία και εστιάζω περισσότερο στο τι σημαίνει συνολικά η επαναλειτουργία της Κίνας και της Ασίας”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...