Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το επικοινωνιακό του επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα εξέταζαν κινήσεις για το πώς θα ανακτήσουν τον έλεγχο και τις πρωτοβουλίες. Αρχικά έγινε ένα κόλπο, για να μετρήσουν αντιδράσεις και να φτιάξουν κλίμα: δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι μετατίθεται για το μέλλον η ψήφιση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, για να γίνει πιστευτό αυτό, είπε στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων υπουργών ότι σκοπεύει πρώτα να εξηγήσει τι θέλει να κάνει και έπειτα να περιγράψει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το σχέδιο
Δεν πέρασαν λίγες μέρες και αποφασίστηκε να επισπεύσουν τη συνέντευξη στην ΕΡΤ την περασμένη Τετάρτη, όπου εκεί θα έδινε εξηγήσεις για πολλά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι όσοι έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε πίσω υπό τη ανησυχία της εσωκομματικής αναστάτωσης. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο, όπως σας αποκαλύπτω σήμερα, ήταν άλλο και κυρίως εστίασε στο πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι οι απόψεις των διαφωνούντων είναι σεβαστές και κυρίως δόθηκαν πολλά περιθώρια ελευθερίας στους βουλευτές της ΝΔ, αφού υπογραμμίστηκε ότι δε θα τεθεί κομματική πειθαρχία και ότι η αποχή είναι μια «αξιοπρεπής στάση». Επιπλέον, επί της ουσίας του επικείμενου νομοσχεδίου δόθηκαν κάποιες πρώτες διευκρινίσεις, οι οποίες πιθανολογείται ότι είναι αρκετές, ώστε να μετριαστούν αντιδράσεις, έστω μίας μερίδας των διαφωνούντων.
Η συμβουλή Γκρίνμπεργκ
Για τις τελικές αποφάσει, σύμφωνα με το newsbeast.,gr, υπήρξε και η κρίσιμη και καθοριστική συμβουλή του αμερικανού γκουρού της επικοινωνίας, Γκρίνμπεργκ, αλλά και των στενών του συνεργατών: του υπουργού Άκη Σκέρτσου και του Αλέξη Πατέλη, που έχει τελέσει και γάμο με τον σύντροφό του στο εξωτερικό. Στις συσκέψεις που έγιναν κυριάρχησε η εκτίμηση ότι στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση διαθέτει τη δυναμική και τα περιθώρια, ώστε να επιταχύνει μία πολιτικά ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία. Επιπλέον, εκτιμήθηκε ότι έτσι θα έχει και το χρόνο να απορροφήσει τις όποιες αντιδράσεις έως τις Ευρωεκλογές. Επίσης, αξιολογήθηκε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μοιρασμένη και συμφωνήθηκε πως μια παράταση της εκκρεμότητας θα έπληττε την κυβέρνηση.