Ποιον θέλουν Μαξιμου και Κουμουνδούρου για αρχηγό στο Κίνημα Αλλαγής – Πώς αντιδρούν σε τυχόν υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου

Με ιδιαίτερη προσοχή -και έως τώρα με αμηχανία- αντιδρούν σε τυχόν υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στις γενικότερες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής το μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου.

Διαβάστε παρακάτω τι αποκαλύπτει στο ieidiseis.gr o Βασίλης Σκουρής:

Για την ηγεσία της κυβέρνησης, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχουν δυο αναγνώσεις για τον ποιον θέλουν υποψήφιο αρχηγό στο τρίτο κόμμα της Βουλής-ένα κριτήριο προτάσσοντας τα βραχυπρόθεσμα οφέλη τους και ένα τα μεσοπρόθεσμα.

Τυχόν υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, πχ, ενδέχεται να απελευθερώσει στελέχη και ψηφοφόρους προς τη Νέα Δημοκρατία και να επαναφέρει σε κάποιον, έστω και μικρό, βαθμό ψηφοφόρους που είχαν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, τυχόν ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός αντικυβερνητικού και αντιδεξιού μετώπου, όπως και στη συγκρότηση κυβέρνησης από τις εκλογές με απλή αναλογική, εφόσον οι συσχετισμοί δύναμης που θα αναδειχτούν από την κάλπη θα το επιτρέψουν.

Τυχόν επικράτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, αντιθέτως, θα επαναφέρει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία και θα απελευθερώσει στελέχη και ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κόψει, όμως, το δρόμο προς μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να βρει σύμμαχο τη Χαριλάου Τρικούπη στην εκδήλωση θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών που στη Βουλή χρειάζονται πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών.


Άγνωστος «Χ» για μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς όλο αυτό το διάστημα είναι ευρωβουλευτής και δεν έχει ακόμα δώσει δείγματα γραφής για τις εσωτερικές εξελίξεις, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πολιτικές του θέσεις που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα.

Το Κίνημα Αλλαγής, παρά το μικρό σχετικό μέγεθός του, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ενδέχεται στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις να παίξει ρόλο στη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, επηρεάζοντας σημαντικά τις εξελίξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Τόσο στις εκλογές με απλή αναλογική εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέψουν, όσο και σε τυχόν επαναληπτικές κάλπες, καθώς με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου το -κλιμακωτό- μπόνους στο πρώτο κόμμα μειώνεται από 50 σε 40 έδρες και πιθανόν -όσο και αν φαίνεται μακρινό κάτι τέτοιο- να χρειαστεί και δεύτερο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...