Πληθωρισμός: Σημαντική μείωση στο 2,3%

H πτωτική πορεία των τιμών στα τρόφιμα «παρασύρει» τον πληθωρισμό τον Μάιο στην Ελλάδα σε σημαντική πτώση στο 2,3% από 3,2% τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τον 6 χαμηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Φινλανδία και Λετονία.

Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά για να διαμορφωθεί στο 2,6% από 2,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο.

Στην Ελλάδα επιβραδύνεται ο πληθωρισμός (ο ρυθμός ανόδου) των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 4,8% τον Απρίλιο. Επιβράδυνση παρατηρείται και στο ρυθμό ανόδου των τιμών στις υπηρεσίες όπου τον Μάιο καταγράφεται αύξηση 3,3% έναντι ανόδου 3,7% τον Απρίλιο. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τιμές στην ενέργεια όπου τον Μάιο μειώθηκαν κατά 1,7% έναντι μείωσης 1,4% τον Απρίλιο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο δομικός πληθωρισμός χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, τον Μάιο υποχώρησε στο 2,7% από 3,1% τον Απρίλιο.

Στην ευρωζώνη, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,6% τον Μάιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,3% όταν τον Απρίλιο είχε καταγραφεί μείωση 0,6%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπηρεσίες όπου η αύξηση έφτασε στο 4,1% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Πιο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο καθώς διαμορφώθηκε στο 2,8% από 2,5% τον Απρίλιο. Με ταχύτερους ρυθμούς κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Το Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,7% από 2,4% τον Απρίλιο.

Αυξημένος εμφανίστηκε αυτό το μήνα ο πληθωρισμός και στην Ισπανία, ξεπερνώντας ελαφρώς και τις εκτιμήσεις μετά την αύξηση στη φορολογία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Τον Μάιο έτρεξε με ρυθμό 3,6% έναντι 3,3% τον Απρίλιο καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 13 μηνών. Σε μεγάλο βαθμό η επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ισπανία αποδίδεται στην επαναφορά του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, στο 21% από το 10% όπου είχε μειωθεί προκειμένου να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έγινε viral: Σάλος με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού που έγινε τρολ – Έρχονται αποκαλύψεις για πρόσωπα υπεράνω υποψίας

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Σάλος...