«Πληγωμένη» από τον πληθωρισμό η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Ασθενή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένει ο ΟΟΣΑ, μετά τα σοκ που προκάλεσαν η πανδημία του Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αλλά με χαμηλό ρυθμό λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού και της δράσης των κεντρικών τραπεζών για να ανακόψουν την ανοδική πορεία των τιμών.

Ειδικότερα, στην εξαμηνιαία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι 2,7% φέτος και 2,9% το 2024. Και οι δύο εκτιμήσεις είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων επτά χρόνων πριν από την πανδημία (που είχε διαμορφωθεί στο 3,4%).

Οι ΗΠΑ, η Ευρωζώνη και η Κίνα θα πορευθούν με την ίδια μέτρια ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερες από ό,τι την περίοδο έως το 2019.

Η κατάσταση δημιουργεί «πονοκέφαλο» στις κεντρικές τράπεζες, καθώς πρέπει να συνεχίσουν να αντιδρούν στις πιέσεις των βασικών τιμών που αποδεικνύονται ισχυρότερες από το αναμενόμενο, προσπαθώντας παράλληλα να μην πλήξουν υπερβολικά την ανάπτυξη, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να χαλαρώσουν τον αντίκτυπο των αρνητικών κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία και να αντιμετωπίσουν ένα περίπλοκο σύνολο προκλήσεων για να το κάνουν αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η η Clare Lombardelli, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού.

Το καμπανάκι του ΟΟΣΑ έρχεται μία ημέρα αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση και οδεύει προς σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης αργότερα φέτος, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων αρχίζουν να έχουν σημαντικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι κεντρικές τράπεζες, διακρίνεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στις αγορές ακινήτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όμως η πλήρης επίδρασή τους θα γίνει εμφανής αργότερα μέσα στο 2023 και το 2024. Παράλληλα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο.

«Παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΟΟΣΑ. Παρόλα αυτά, προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες να μην αλλάξουν πορεία, ακόμη και να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειαστεί μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η υποκείμενη πληθωριστική πίεση θα μειωθεί μόνιμα.

Ο ΟΟΣΑ είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση των μέσων ρευστότητας εάν οι αυστηρότερες πολιτικές δημιουργούν πίεση στην αγορά και ότι οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσαν προσωρινά να πραγματοποιήσουν παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος ή ελέγχους κεφαλαίων για να αποφύγουν σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα.

Για να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν τις πιέσεις της ζήτησης που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταστήσουν τη δημοσιονομική στήριξη των νοικοκυριών περισσότερο στοχευμένη, που να αφορά δηλδή μόνο τα πιο ευάλωτα άτομα, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η στήριξη για τον μετριασμό του ενεργειακού κόστους είναι ακόμη αρκετά μεγάλη στην Ευρώπη και κυρίως άστοχη, γεγονός που ασκεί πίεση στα δημόσια οικονομικά που ήδη υποφέρουν μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι επιλογές για τους φορείς χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής είναι πιο σαφείς, αλλά όχι πιο εύκολο να εφαρμοστούν, δεδομένης της εγγενούς πολιτικής ευαισθησίας των επιλογών πολιτικής με άμεσες αναδιανεμητικές επιπτώσεις», είπε η Lombardelli.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...