Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του – Αυξημένη αναμένεται η τιμή του

Δύσκολος αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τα νοικοκυριά που ζεσταίνουν το σπίτι τους με πετρέλαιο θέρμανσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, θα κινηθεί στην τιμή των 1,55 έως 1,60  ευρώ το λίτρο στα αστικά κέντρα, ενώ στα νησιά η τιμή του θα κινηθεί ακόμη πιο πάνω.

Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή χειμερινή σεζόν άνοιξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,37 –  1,41 ευρώ το λίτρο μετά την κρατική επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία και την έκπτωση των 7,5 λεπτών από τα διυλιστήρια, κάτι που φέτος δεν προβλέπεται.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν στο επίδομα θέρμανσης

Για τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 χορηγείται επίδομα θέρμανσης στα ίδια
επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ωστόσο, δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριοτζίρου (80.000 ευρώ ετησίως).

Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).

Η ανηφόρα της βενζίνης δεν σταματάει

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των καυσίμων τραβούν την ανηφόρα, με τη μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης να κυμαίνεται στα 2,043€/ lt, ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,851€/ lt.

Ενδεικτικές τιμές της αμόλυβδης:

Ν. Αττικής, 2,010 ευρώ/ lt

Ν. Θεσσαλονίκης, 2,008 ευρώ/ lt

Ν. Δωδεκάνησου, 2,199 ευρώ/ lt

Ν. Κεφαλληνίας, 2,115 ευρώ/ lt

Ν. Μαγνησίας, 2,068 ευρώ/ lt

Ν. Καρδίτσας, 2,051 ευρώ/ lt

Ν. Λαρίσης, 2,034 ευρώ/ lt

Ν. Τρικάλων, 2,037 ευρώ/ lt.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...