Πετρέλαιο: ΗΠΑ και Κίνα πιέζουν τις τιμές του μαύρου χρυσού

Του Μιχάλη Ψύλου

Κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι δεν αποκλείεται να διολισθήσουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, προβληματίζουν έντονα τις αγορές.

To αργό WTI υποχωρούσε στα 70,91 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα 74,9 δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και η απειλή μιας πιθανής χρεοκοπίας από την 1η Ιουνίου, είναι κρίσιμη για όλους τους τομείς της αγοράς και των επενδύσεων. Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους Ρεπουμπλικάνους για το χρέος των ΗΠΑ και η απειλή της χρεοκοπίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων.

Οι αγορές πετρελαίου είναι ούτως ή άλλως υπό πίεση εδώ και μερικές εβδομάδες. Από τη μία πλευρά, αυτό οφείλεται στους φόβους για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πυροδότησαν οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα μετά το τέλος της αυστηρής πολιτικής για τον κορωνοϊό, ήταν μέχρι στιγμής μάλλον απογοητευτική.

«Η επανέναρξη των συνομιλιών για το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνει βασικός μοχλός για το αργό πετρέλαιο και την αύξηση των κινδύνων αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον αναλυτή της IG, Τόνι Σίκαμορ.

«Ο κίνδυνος, η πρώτη παγκόσμια δύναμη να βρεθεί χωρίς επαρκή ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών της, αυξάνεται μέρα με τη μέρα», λέει ο Χαρού Χανάρα, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στη Saxo Capital Markets Pte. «Παρά τις ελπίδες ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν, υπάρχουν κίνδυνοι να επιτευχθεί συμφωνία μόνο την τελευταία στιγμή», συμπληρώνει. «Περιμένω μεγάλη αστάθεια τις επόμενες ημέρες », προσθέτει η Βαντάνα Χάρι, της Vanda Insights. Αναλυτές της Goldman Sachs και της JP Morgan τονίζουν επίσης ότι οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων του OPEK+ μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τις 16 Μαΐου, αλλά και οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι πιθανό να μειωθούν μέχρι τα τέλη του Μαΐου.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε για διαφαινόμενη έλλειψη αργού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η αδυναμία της Κίνας πιέζει το αργό

Τα στοιχεία από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου. «Εάν η αγορά κατοικίας συνεχίσει να πέφτει και οι πολιτικοί αποτύχουν να ανταποκριθούν, ο κίνδυνος επιβράδυνσης της Κίνας αυξάνεται, κάτι που σημαίνει άσχημα νέα για την κατανάλωση και τη ζήτηση αργού πετρελαίου », δήλωσε ο Τόνι Σίκαμορ.

Η υποχώρηση του πετρελαίου συνοδεύεται πάντως με την πτώση των τιμών και σε άλλα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του σιδηρομεταλλεύματος. Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot έχασε περίπου 9% φέτος και την περασμένη εβδομάδα  κατέγραψε την χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τα τέλη του 2021. Πρόκειται για ενδείξεις ύπαρξης φόβου για μείωση της ζήτησης στους δύο κολοσσούς της παγκόσμιας οικονομίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...