Του Μιχάλη Ψύλου
Για να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της ενέργειας η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να δώσει μισό δισεκατομμύριο ευρώ ως επιδότηση στην μεταλλευτική βιομηχανία Arcelor Mittal, για να μην κλείσει. Και δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την Κομισιόν για να το κάνει.
Πρόσφατα, το Βερολίνο χορήγησε 900 εκατομμύρια ευρώ στη Σουηδική εταιρεία Northvolt για να εγκαταστήσει ένα εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στη βόρεια Γερμανία. Ετσι, απετράπη η μετεγκατάσταση της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το γεγονότα αυτά δείχνουν κάποιες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η νέα Κομισιόν στο άμεσο μέλλον.
Η ΕΕ θα χρειαστεί τεράστια χρηματικά ποσά για να μην χάσει…το τρένο. Να ηττηθεί δηλαδή στον οικονομικό αγώνα που διεξάγεται ήδη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Για να χρησιμοποιήσουμε και την ποδοσφαιρική ορολογία λόγω του επικείμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Γερμανια, η Ευρώπη χάνει με γκόλ από τα …αποδυτήρια στην ανταγωνιστικότητα, έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας
Και αυτό γιατί ενώ το ενεργειακό κόστος και κρίση έπληξαν την ευρωζώνη, η δημόσια βοήθεια της ΕΕ δεν είναι αρκετή για να δώσει ώθηση στις επενδύσεις , όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Η ευρωπαϊκή εξαγωγική μηχανή, δεν αποδίδει. Αυτή είναι μια από τις ανησυχίες και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας, παραμένουν πολύ υψηλότερες στην ευρωζώνη, σε σύγκριση με την Αμερική. Ηταν και πριν από την ενεργειακή κρίση. Και έχει χειροτερέψει.
Η ενέργεια στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι πανάκριβη και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.
Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε με παρρησία και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των ευρωεκλογών. Και είπε πολλές αλήθειες για την κατάσταση που υπάρχει στην ΕΕ. «Ενα μέρος της βιομηχανίας στην Ευρώπη βρέθηκε με κατεβασμένους διακόπτες, λόγω των συνεπειών του μεγάλου ενεργειακού κόστους.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε 30 επιχειρηματίες σε μια αιφνιδιαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πρόβλημα. Μπήκε, όμως, στην αίθουσα και είπε ότι έχει μόνο 40 λεπτά. Ξόδεψε τα 35 από αυτά να μιλά για την… Ουκρανία.
Ο Μυτιληναίος θύμισε στην φον ντερ Λάιεν ότι η σύσκεψη αφορούσε θέματα που έκαιγαν, καθώς τέλη του μήνα έπρεπε να πληρωθούν τεράστιες υποχρεώσεις από τις επιχειρήσεις, κι όχι γεωπολιτικά ζητήματα. Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «η ελευθερία έχει κόστος και εσείς καλείστε να το πληρώσετε».
Και ο Ευ. Μυτιληναίος απάντησε ορθά κοφτά: «Θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα να το πείτε αυτό σε 5.000 εργαζόμενους που έχω, γιατί εγώ δεν μπορώ!».
Πρόεδρος και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ένωσης Εurometaux, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σημείωσε πικρόχολα: «Να γιατί πολλές χώρες προχωρούν σε εθνικές πολιτικές χωρίς την έγκριση των Βρυξελλών, για να στηρίξουν τη βιομηχανία τους… Δεν ρωτάνε την ΕΕ».
Αφήστε που υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα λογοδοσίας από τα ευρωπαϊκά όργανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Μια επιχείρηση θα είναι τυχερή εάν λάβει απάντηση από την Επιτροπή αυτή μέσα σε ένα χρόνο. Ακόμη και τότε, εάν η απάντηση είναι αρνητική δεν υπάρχει κάποιος άλλος βαθμός. Αυτό ήταν, τελείωσε δεν υπάρχει λογοδοσία δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν», είπε ο Ευ. Μυτιληναίος για να τονίσει με έμφαση: «Εχουμε τη χειρότερη Κομισιόν, από πάσης πλευράς, που είχαμε ποτέ στην Ευρώπη»! Διαφωνεί κανείς;