έες βαθιές ρωγμές στο καλά περιφρουρημένο από τα ΜΜΕ προφίλ του πρωθυπουργού προκαλούν οι χθεσινές εικόνες διαμαρτυρίας πολιτών στην Κοζάνη ενόψει της άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η προγραμματισμένη σύσκεψη με επίκεντρο την απολιγνιτοποίηση, που θα βυθίσει στη φτώχεια και την ανεργία ολόκληρη την περιοχή, πυροδότησε την κοινωνική ένταση, με τους κατοίκους να διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες και στεφάνια.
Οι αστυνομικές δυνάμεις, ωστόσο, με χρήση δακρυγόνων και γκλοπ απομάκρυναν από το αναπτυξιακό κάδρο τις ενοχλητικές παρουσίες. Το αστυνομικό «μπλόκο» είχε στηθεί άλλωστε περίπου 1,5 χλμ. μακριά από το κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν προγραμμάτισε ανοιχτή πρωθυπουργική ομιλία στην περιοχή, ενώ σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης απλώς θα περιοριστεί σε συζήτηση με γαλάζιους νέους στα Ιωάννινα ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ.
Το οξύμωρο είναι ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο αποτελούν τους πρώτους σταθμούς ενός εκτεταμένου προγράμματος περιοδειών που έχει εκπονήσει το Μέγαρο Μαξίμου με σκοπό την προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος. Ωστόσο, από το γαλάζιο πλάνο, εκτός από τις δημόσιες ομιλίες, απουσιάζει και η στόχευση των επαφών του Κ. Μητσοτάκη με τους πολίτες έστω για τηλεοπτική κατανάλωση, όπως στο παρελθόν.
Αρνητική θεωρεί τη διαχείριση της πανδημίας το 56%
Στο γαλάζιο ραντάρ βρίσκονται και τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analys, που δείχνουν ότι πολίτες, σε ποσοστό 58%, προβλέπουν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» στο υγειονομικό πεδίο. Παράλληλα, το 56% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μόνο το 33% θεωρεί θετικές τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Επιπλέον, το 51% κρίνει λάθος την πορεία που έχει πάρει η χώρα, ενώ 4 στους 10 θεωρούν πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Οικονόμου: Σημειακές παρεμβάσεις, όχι lockdown
Σε αυτό το φόντο, η κυβερνητική πυξίδα κινείται με γνώμονα τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» παρά την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε χθες στη διαβεβαίωση ότι «δεν θα κλείσει η χώρα, δεν θα βάλουμε περαιτέρω περιορισμούς στους εμβολιασμένους». Δεν απέκλεισε ωστόσο «κάποιες σημειακές παρεμβάσεις» για τους μη εμβολιασμένους. Γαλάζιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι στο τραπέζι της συζήτησης έχουν τοποθετηθεί μέτρα για ανεμβολίαστους, όπως η χρήση rapid test στα σούπερ μάρκετ και η επαναφορά του click away για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.
Κυρίως όμως ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε, για νιοστή φορά, να αναφερθεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις στις βασικές εστίες διασποράς στη σκιά της πρωθυπουργικής πρόβλεψης (Washington Post) ότι πριν από τα Χριστούγεννα η καμπύλη της πανδημίας θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο. Αναγνώρισε μάλιστα ότι διεξάγεται ένας πόλεμος καθημερινά στο ΕΣΥ, απορρίπτοντας την κριτική ότι η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντίθετα, επανέφερε τη θεωρία της ατομικής ευθύνης, σημειώνοντας πως «είχαμε πει ότι ένας από τους λόγους που θα έπρεπε να αναλογιστούν όλοι την ανάγκη του εμβολίου ήταν για να μην φτάσει το ΕΣΥ σε αυτή την κατάσταση”.
Αντιφάσεις στο οικονομικό επιτελείο
Επιπροσθέτως, οι αντιφάσεις που διαπιστώνονται στις δημόσιες δηλώσεις των υπουργών εξακολουθούν να θολώνουν το κυβερνητικό μήνυμα. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιχείρησε να διαβεβαιώσει (ΣΚΑΪ) ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι επαρκή και ασφαλή για να ανταποκριθούν υπό προϋποθέσεις σε όποιες κρίσεις υπάρχουν ή προκύψουν. Σημείωσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας, και στην ενεργειακή κρίση». Πριν από τρεις ημέρες ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει ότι «επειδή έχουμε δώσει τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα». Πηγές της Ν.Δ. αναφέρουν ότι στις ράγες των δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης μετά την ψυχρολουσία που υπέστη μόλις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα φιλοδωρήματα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και πολίτες με αναπηρία.