Προς πανωλεθρία ο Μπάιντεν στις εκλογές – Στους Ρεπουμπλικάνους το Κογκρέσο

Προς πανωλεθρία φαίνεται πως οδεύει ο πρόεδρος Biden και οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις και τα στοιχεία δείχνουν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία.
Στις επικείμενες εκλογές διακυβεύεται η τύχη τόσο των 435 εδρών της Βουλής όσο και 35 εδρών της Γερουσίας, τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί διατηρούν ένα οριακό προβάδισμα και στα δύο σώματα (220 έδρες έναντι 212 – τρείς είναι κενές – στη Βουλή, ενώ στη Γερουσία υπάρχει η απόλυτη ισορροπία 50 – 50 όπου όμως χάρη στην «ενισχυμένη» ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris, οι Δημοκρατικοί μπορούν να εφαρμόζουν την πολιτική τους).

Ήττα

Το τελευταίο διάστημα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να κερδίσουν σχετικά εύκολα τη Βουλή και ότι θα έδιναν μάχη με τους Δημοκρατικούς για τη Γερουσία, αν και οι τελευταίοι φέρονταν να είχαν μεγάλο προβάδισμα για να διατηρήσουν τον έλεγχο τους.
Η αισιοδοξία στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για τη Γερουσία έχει υποχωρήσει και πυκνώνουν οι φωνές που λένε πως είναι πολύ πιθανό να χάσουν τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, καθώς μετρήσεις δείχνουν πως το άνετο προβάδισμα που είχαν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σε κάποιες Πολιτείες έχει εξαϋλωθεί και ότι πλέον αυτές κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους.
Δημοκρατικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πλέον οι πιθανότητες να διατηρήσουν τη Γερουσία είναι 50 – 50, όταν μόλις πριν μερικές εβδομάδες εκτιμώνταν ότι οι Δημοκρατικοί είχαν περίπου 60% πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Πέφτει και ο Biden

Την ίδια στιγμή η περαιτέρω υποχώρηση στο 39% της δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden είναι ένα ακόμα γεγονός που αντικατοπτρίζει το πρόβλημα που έχουν οι Δημοκρατικοί ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το Reuters, μόλις το 39% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του Biden, ποσοστό μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται πως η δημοτικότητά του είχε κατρακυλήσει στο 36% τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο.
Πρόκειται για ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως ο Biden δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ανατρέψει την πολιτική παράδοση των ΗΠΑ που θέλει το κυβερνών κόμμα να υφίσταται μεγάλη ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές.
Πάντως, ο Biden διατηρεί την αισιοδοξία του υποστηρίζοντας ότι ναι μεν η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ότι μια είναι μπροστά οι Δημοκρατικοί, μια οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά στο τέλος η κοινή γνώμη θα κλίνει προς το δημοκρατικό στρατόπεδο.

Τι λένε οι Αμερικάνοι

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το ένα τρίτο των Αμερικάνων, κάτι που αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα για το Biden.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 1 στους 10 θεωρεί ως ζήτημα την εγκληματικότητα, ενώ μόλις 1 στους 20 ασχολείται με το θέμα των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων γύρω από αυτήν.
Πάντως, πολλοί Δημοκρατικοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως το ζήτημα των αμβλώσεων είναι ένα «ζήτημα – κλειδί» για τις επικείμενες εκλογές, καθώς όπως αναφέρουν ήδη παρατηρούνται πολλές εγγραφές γυναικών που σκοπεύουν να ψηφίσουν σε πολλές Πολιτείες, όπου μάλιστα αναμένονται πολύ «σκληρές μάχες» μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων υποψήφιων γερουσιαστών.

Στην αντεπίθεση οι Ρεπουμπλικάνοι

Εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τη Βουλή ή και όλο το Κογκρέσο, τότε θα είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος Biden θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα όσον αφορά την υλοποίηση της πολιτικής του.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να μπλοκάρουν μια σειρά από νομοσχέδια, π.χ. για τις οικογενειακές άδειες, τα δικαιώματα στην άμβλωση ενώ θα προωθήσουν θέματα της δικής τους ατζέντας, όπως περιορισμός των μεταναστών και των δημόσιων δαπανών, ενώ δεν αποκλείεται να τραβήξουν στα άκρα τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς για το θέμα του ορίου του χρέους.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα αρχίσουν έρευνες για τις δαπάνες των Δημοκρατικών αλλά και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιού του Biden, Hunter με ορισμένους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να παραπέμψουν τον ίδιο τον Biden, μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ακόμα και την αντιπρόεδρο Kamala Harris.

Σε θέση άμυνας οι Δημοκρατικοί

Πάντως, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να έχουν συναίσθηση του τι έρχεται και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.
«Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πολύ καλά πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο έλεγχος του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους» αναφέρει ο Eric Schultz, αναλυτής των Δημοκρατικών, αναφέροντας πως «δεν είναι μυστήριο πού θα πάνε οι Ρεπουμπλικάνοι».
Μάλιστα οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη προσλάβει τον δικηγόρο Richard Sauber ως ειδικό σύμβουλο και συνήγορο προκειμένου να ετοιμάσει την «άμυνα» απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή έρευνα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...