Νew Υork Τimes: «Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κινδυνεύει με οικονομική καταστροφή και παύση παραγωγής λόγω των κυρώσεων»

Εκτενής έρευνα που υπογράφει η ανταποκρίτρια των «New York Times» στην Ευρώπη Λιζ Όλντερμαν αποκαλύπτει ότι η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης κινδυνεύει με ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή και με παύση παραγωγής λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

Με αφετηρία τη μεγαλύτερη υαλουργία της Γηραιάς Ηπείρου Arc International, που λειτουργεί στο Αρκ της Βόρειας Γαλλίας, η ρεπόρτερ καταγράφει τον αντίκτυπο της απότομης διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

«Είναι η πιο δραματική κατάσταση που έχουμε βιώσει ποτέ», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νικολά Οντλέρ, εξηγώντας ότι «για επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας, όπως είναι η Arc, η σημερινή κατάσταση ισοδυναμεί με ακρωτηριασμό».

Για χρόνια, η Arc τροφοδοτούνταν και λειτουργούσε με φθηνή ενέργεια, κάτι που τη βοήθησε να μετατραπεί στον κορυφαίο παραγωγό γυάλινων επιτραπέζιων σκευών στον κόσμο – «και σε ζωτικό εργοδότη σε αυτήν την εργατική περιοχή της βόρειας Γαλλίας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ρεπόρτερ.

Γιατί η κατάσταση μοιάζει με ακρωτηριασμό της επιχείρησης; Ο Νικολά Οντλέρ, ο οποίος αναγκάστηκε να σβήσει και ξαναγράψει μέσα δύο μήνες έξι φορές τις οικονομικές προβλέψεις της Arc, αποκαλύπτει ότι έως τώρα έχει θέσει σε «μερική άδεια» το ένα τρίτο των συνολικά 4.500 εργαζομένων που απασχολούνται στη μονάδα της Αρκ.

Ζητήθηκε από περίπου 1.600 εργαζόμενους να μένουν στο σπίτι τους δύο ημέρες την εβδομάδα και να εισπράττουν το 80% του μισθού τους προκειμένου να εξοικονομήσει η εταιρεία χρήματα.

Τέσσερις από τους εννέα κλιβάνους της τεράστιας βιομηχανικής μονάδας (έχει έκταση όσο το μισό Σέντραλ Παρκ, γράφει η ρεπόρτερ των «NYT») έχουν τεθεί σε αδράνεια.

Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το φθηνότερο πλέον, αλλά πολύ πιο ρυπογόνο ντίζελ, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές μετατροπές. Σημειωτέον ότι η μονάδα της Arc καταναλώνει καθημερινά ενέργεια που αντιστοιχεί με την ημερήσια κατανάλωση 200.000 νοικοκυριών!

Ενεργειακός ακρωτηριασμός

Η Arc, που ιδρύθηκε το 1825 ως Verrerie Cristallerie d’Arques και ξεκίνησε ως μια μικρή τοπική βιοτεχνία κρυστάλλινων ποτηριών, δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή βιομηχανία που «ακρωτηριάζεται» λόγω εκτίναξης των τιμών ενέργειας. Πάμπολλα εργοστάσια που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς μειώνουν δραστικά την παραγωγή τους και θέτουν σε αναγκαστική αργία ή σε αναστολή εργασίας δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Οι περικοπές, αν και ανακοινώνονται ως προσωρινές, αυξάνουν τους κινδύνους μιας επώδυνης ύφεσης στην Ευρώπη. Εξάλλου η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε κατά 2,3% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που καταγράφεται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, στις αρχές του 2020.

Οι κατασκευαστές μετάλλων, χαρτιού, λιπασμάτων και άλλων προϊόντων που εξαρτώνται από το αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια για να μετατρέψουν τις πρώτες ύλες σε προϊόντα από πόρτες αυτοκινήτων μέχρι χαρτόκουτα, σπεύδουν να σφίξουν το ζωνάρι.

Η παραγωγή αλουμινίου και ψευδαργύρου στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ένωση εμπορίου μετάλλων Eurometaux.

Μεταξύ αυτών που έχουν ακρωτηριάσει την παραγωγή τους είναι η Arcelor Mittal, η μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί υψικαμίνους και στη Γερμανία.

Ο γιγαντιαίος αμερικανικός όμιλος αλουμινίου Alcoa μειώνει κατά το ένα τρίτο την παραγωγή του στο μεταλλουργείο της Νορβηγίας. Η βελγική μεταλλουργία Nyrstar, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ψευδαργύρου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μέχρι νεωτέρας την παραγωγή στο εργοστάσιό της στην Ολλανδία.

«Ακόμη και οι παραγωγοί χαρτιού υγείας νιώθουν την κρίση να τους χτυπά την πόρτα», σημειώνεται στο ρεπορτάζ των «ΝΥΤ».

Στη Γερμανία η Hakle, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαρτιού υγείας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι έχει πέσει σε αφερεγγυότητα, εξαιτίας μιας «ιστορικής ενεργειακής κρίσης» που αντιμετωπίζει.

Κοινωνικο-οικονομικός αντίκτυπος

Αν και εξαγωγική, η Hakle είναι εν πολλοίς μια εθνικής εμβέλειας εταιρεία και ως εκ τούτου φλερτάρει με τη χρεοκοπία. Η Arc, η Arcelor Mittal, η Alcoa, η Nyrstar είναι όμιλοι με διεθνή παρουσία, με μονάδες παραγωγής σε πολλές χώρες και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα.

Η Arc, για παράδειγμα, λειτουργεί εργοστάσια στην Κίνα, στο Ντουμπάι και στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Αλλά στην ευρύτερη περιοχή του Πα-Ντε-Καλέ, όπου λειτουργεί το εργοστάσιο της Αρκ, περίπου 15.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από αυτήν.

«Το κλείσιμο των φούρνων είναι πολύ κακό νέο. Ασφαλώς είναι κατανοητό μετά από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, αλλά είναι τρομακτικό το πόσο γρήγορα συρρικνώνεται η παραγωγή», δήλωσε στους «NYT» ένας βετεράνος εργαζόμενος (εδώ και 28 χρόνια) στη μονάδα της Αρκ.

«Σε κάποιο βαθμό η κρίση οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα για να την τιμωρήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο αντίκτυπος των αντιποίνων έφθασε να υπονομεύει το κύρος και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες στις διεθνείς αγορές και να κλονίζει την ικανότητα των εταιρειών να σχεδιάζουν με αξιοπιστία το μέλλον τους», σημειώνει η ρεπόρτερ των «NYT».

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν πρότεινε πρωτοφανή μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κόστος των τιμών ενέργειας.

Πρότεινε ακόμα και να μοιράζουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων υποχρεωτικά κάποια από τα υπερκέρδη που αποκομίζουν χάρη στη συγκυρία. Αλλά «αυτές οι λύσεις ίσως δεν αποφέρουν σύντομα αποτελέσματα», γράφει η εφημερίδα. Εν τω μεταξύ η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται τάχιστα σε οικονομική και κοινωνική

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...