Πείνα ως όπλο πολέμου: Σοκάρουν οι καταγγελίες στον ΟΗΕ κατά του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως έπειτα από αίτημα ευρωπαϊκών κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία) και της Αλγερίας, με επίκεντρο την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στην παροχή βοήθειας.

Ο Τομ Φλέτσερ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα, άνοιξε τη συνεδρίαση με μια δριμεία καταγγελία κατά της διεθνούς κοινότητας, προειδοποιώντας: «Στο μέλλον θα μας ρωτούν τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτή τη φρίκη – και ίσως αρκετοί απαντήσουν με τα κενά λόγια: “κάναμε ό,τι μπορούσαμε”».

Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιβάλλει σκόπιμα απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους της Γάζας, όπου «εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες δεν έχει επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, φαρμάκων, νερού ή σκηνών». Τόνισε ότι «ένας στους πέντε κατοίκους λιμοκτονεί» και ζήτησε επειγόντως να επιτραπεί στους εργαζόμενους της ανθρωπιστικής βοήθειας να σώσουν ζωές, λέγοντας: «Έχουν σχέδιο, προμήθειες και αποδεδειγμένη ικανότητα. Μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Ο Φλέτσερ επεσήμανε πως το Ισραήλ συναντήθηκε 12 φορές με τον ΟΗΕ χωρίς να αποδεχθεί τους ελάχιστους όρους για ουδέτερη διανομή. Κατήγγειλε επίσης το ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας, κάνοντάς λόγο για «αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων» και χρήση της βοήθειας ως διαπραγματευτικό όπλο.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι συνεργάζεται άθελά του με τη Χαμάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι ουδετερότητα – είναι υποστήριξη της τρομοκρατίας». Περιέγραψε τη φρίκη που υπέστη ο όμηρος Εντάν Αλεξάντερ και επικαλέστηκε μαρτυρίες που δείχνουν ότι η βοήθεια του ΟΗΕ καταλήγει στα χέρια της Χαμάς.

Ο Έλληνας πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση, ζητώντας προστασία αμάχων και ανθρωπιστικών οργανώσεων βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και στήριξη μιας βιώσιμης κατάπαυσης πυρός και λύσης δύο κρατών.

Οι ΗΠΑ, μέσω της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου Ντόροθι Σέι, στήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αποδίδοντας την ευθύνη για τη συνέχιση της σύγκρουσης στη Χαμάς. Τόνισαν ότι η οργάνωση ευθύνεται για την αποτυχία ειρηνευτικών προσπαθειών και χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Παρουσίασαν έναν νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παροχής βοήθειας, την “Gaza Humanitarian Foundation”, ως εγγύηση ότι η βοήθεια δεν θα πέσει σε λάθος χέρια.

Η Σέι προειδοποίησε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε σταυροδρόμι: «Ή θα συνεχίσει να υπακούει στο Ιράν και τους πληρεξούσιους του, ή θα διαλέξει το μέλλον της ελπίδας για όλους».

Η συνεδρίαση κατέληξε χωρίς ομοφωνία, με βαθιές διαφωνίες, δραματικές εκκλήσεις και σκληρές κατηγορίες. Όμως, το ερώτημα του κ. Φλέτσερ εξακολουθεί να αιωρείται: Όταν η Ιστορία κοιτάξει πίσω, τι θα απαντήσουμε ότι κάναμε;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ