Μία νέα ημέρα άρχισε για την εφοδιαστική αλυσίδα μετά την εισαγωγή και υπερψήφιση τροπολογίας που έχει στόχο την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας σε επτά κατηγορίες προϊόντων που όπως φαίνεται, επηρεάζονται ευθέως από τον πόλεμο που κήρυξε πριν από ένα μήνα η Ρωσία στην Ουκρανία.
Με την τροπολογία αυτή, επιβάλλεται στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο, να να γνωστοποιούν και να επικαιροποιούν σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματα τους.
Ποιες είναι οι επτά κατηγορίες
Οι επτά κατηγορίες είναι:
- πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων
- λιπάσματα,
- ζωοτροφές,
- ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
- άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών
- ηλίανθο και
- φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν τα εξής στοιχεία:
- την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται
- τη χώρα προέλευσης των προϊόντων
- την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ΤΚ
- τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας
Το μέτρο αυτό, είχε επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας για τα προϊόντα προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Αρχικά υπήρχε η υποχρέωση απογραφής για τις χειρουργικές μάσκες, τα αντισυπτικά διαλύματα και τα αντισηπτικά μαντηλάκια. Στη συνέχεια, όμως η υποχρέωση είχε επεκταθεί και για προϊόντα όπως η αιθυλική αλκοόλη, τα τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19καθώς και στα αποθέματα κρέατος αιγοπροβάτου και τα αυγά.
Άδωνις Γεωργιάδης: Επάρκεια για μήνες σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια
Το ότι κάνουμε αυτή την πλατφόρμα, δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη, σήμερα, αυτών των προϊόντων. Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και τόνισε: «Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται κανένας πανικός.
Σημείωσε ωστόσο, ότι ειδικά για το ηλιέλαιο, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, γιατί λόγω της μεγάλης αύξησης τιμής ορυκτών καυσίμων ένα μεγάλο κομμάτι ηλιελαίου, πάει για καύσιμο και έτσι λείπει από την αγορά των τροφίμων, όμως, και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια για μεγάλο διάστημα μπροστά μας.
Διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ
Σύμφωνα με την τροπολογία, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στελέχη της ΔΙΜΕΑ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και πραγματοποιούν εξονιχιστικούς ελέγχους.
Γ. Γεωργαντάς: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υποστηρίζοντας στην ολομέλεια της Βουλής, τη διάταξη εκτάκτων μέτρων «για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές γίνονται ομαλά και τόνισε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια. Προειδοποίησε όμως εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο και παράνομο, αλλά και ανήθικο.
Άρχισαν τα πλαφόν στα σουπερμάρκετ
Εκτός όμως από την υποχρέωση που επέβαλε η Πολιτεία, οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, η μία μετά την άλλη, σκέφτονται και εφαρμόζουν το μέτρο που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα σε ρεπορτάζ για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωναν οι γείτονές μας στην Τουρκία. Το μέτρο αυτό δεν είναι άλλο από τον ορισμό πλαφόν στον αριθμό των συσκευασιών που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές.
Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να υπακούει στο χαρτί που θα είναι κολλημένο στο ράφι και θα αναγράφει τον ανώτατο αριθμό συσκευασιών για κάθε προϊόν. Διαφορετικά, οι ταμίες που θα εντοπίζουν κατά τη διάρκεια της τιμολόγησης τον παραπανήσιο αριθμό συσκευασιών θα τις παρακρατούν από το καλάθι.
Ως τώρα, τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στο ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο και το αλεύρι όλων των τύπων, ώστε να σταματήσει το κύμα πανικού που έχει αρχίσει να δημιουργείται στο καταναλωτικό κοινό.