Το Qatargate «απλώνεται» και αγγίζει κι άλλα πρόσωπα με ελληνικό ενδιαφέρον

Οι αποκαλύψεις για τις ροές καταριανού χρήματος σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της υπόθεσης του Qatargate δεν έχει τέλος ενώ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η υπόθεση να αποκτήσει σύντομα ακόμα μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον με βάσει τα στοιχεία που βγαίνουν από την έρευνα!

Ερευνώντας ροές χρημάτων μέσω δύο ύποπτων ΜΚΟ, δικαστήριο του Μιλάνου διαπίστωσε πως αμφότερες είχαν στείλει εμβάσματα σε τραπεζικό λογαριασμό της κόρης του Αντόνιο Παντσέρι, «εγκεφάλου» του δικτύου διαφθοράς, Σίλβια Παντσέρι.

Επιπλέον, δικαστικές πηγές από τη Eurojust είπαν πως η έρευνα προχωρά και σε πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει ρόλο στην Ε.Ε., ερευνώντας ροές εμβασμάτων από το Κατάρ προς τους λογαριασμούς συγγενών των προσώπων αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από αυτά τα πρόσωπα έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.

Αναφορικά με τις αμαρτωλές ΜΚΟ, το δικαστήριο έκανε γνωστό πως πρόκειται για εμβάσματα «μερικών χιλιάδων ευρώ», τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια γίνονταν σχεδόν σε μηνιαία βάση.

Ο επικεφαλής της μιας οργάνωσης, της No Peace Without Justice, ο Ιταλός Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Στη δεύτερη, την αμερικανική Human Rights Foundation, φέρεται ότι αναφέρθηκε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατά τη διάρκεια ανάκρισής του.

Κι ενώ το σκάνδαλο πλέον δεν… μαζεύεται, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επεξεργάζεται την αλλαγή του συστήματος, ώστε να απαγορεύεται το λόμπινγκ μετά τη λήξη της θητείας των ευρωβουλευτών.

Οπως είπε σε συνέντευξή της στη «Repubblica», αναφερόμενη στις επιπτώσεις του σκανδάλου διαφθοράς, ετοιμάζεται μια σειρά προτάσεων με στόχο πιο γρήγορες και εφαρμόσιμες κυρώσεις.

«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο δεν είναι ότι μια τρίτη χώρα προσπάθησε να ασκήσει επιρροή, αλλά ότι μια ΜΚΟ -μια λεγόμενη ΜΚΟ, η οποία ασχολείται με ανθρώπινα δικαιώματα- χρησιμοποιήθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς για να διαφθείρει» δήλωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ανησυχούμε πάντα για τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά το θέμα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση τα κατάφεραν» κατέληξε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...