Η Μανταλένα Καϊλή ζητά να «εξαφανιστούν» στοιχεία της ELONtech που αφορούν εκείνη και την αδελφή της

Επιχείρηση «εξαφάνισης» διαδικτυακών αρχείων και αναφορών που μεταξύ άλλων αφορούν και στις αδερφές Καϊλή, Εύα και Μανταλένα, φέρεται να ζήτησε η εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech και αδερφή της Ελληνίδας πολιτικού, γράφει το Politico.

Η Μανταλένα Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση από τον ιστότοπο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» για τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain.

Οι εκδηλώσεις του παρατηρητηρίου ελάμβαναν χώρα μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαν την Εύα Καϊλή ως ομιλήτρια. «Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech έσπευσε να γίνει δυσδιάκριτη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές και στις δύο αδερφές Καϊλή από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους άμισθους συμβούλους της ότι ήταν “υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της” λόγω “απρόβλεπτων συνθηκών”», σύμφωνα με ένα email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που τέθηκε εις γνώσιν του POLITICO.

Αλλά τα διαδικτυακά ίχνη δεν σβήστηκαν 

Μόνο που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, παραμένουν εμφανή στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ. Αυτός το ιστότοπος παρακολουθεί το lobbying στην ΕΕ και η Μανταλένα Καϊλή, σύμφωνα με το Politico, ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση από τον ιστότοπο.

«Με το παρόν αιτούμαι τη διαγραφή των δεδομένων που βρίσκονται κάτω από το όνομα ELONTECH, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Δικαίου για τις Νέες Τεχνολογίες, του οποίου είμαι συνιδρύτρια», έγραψε η Mανταλένα σε ένα e-mail της 30ής Δεκεμβρίου προς το LobbyFacts.eu, με βάση όσα επικαλείται το POLITICO. «Αυτά είναι ψευδώς καταχωρημένα σε αυτή την πλατφόρμα, δεν είναι νομικό πρόσωπο, ούτε λειτουργεί ως οργανισμός άσκησης πίεσης» συμπληρώνεται.

Η ELONtech διαγράφηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022

Η Vicky Cann, μία από τις διαχειρίστριες του LobbyFacts.eu, δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά επακόλουθα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech. Η Cann πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα λαμβάνονται «από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται θα έχουν προέλθει από εκεί και θα έχουν δηλωθεί από τον ίδιο που τα καταχώρησε».

Σε ένα e-mail η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δήλωσε στο Politico ότι η ELONtech διαγράφηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022 λόγω της «αποτυχίας της να μεταφέρει και να επικαιροποιήσει τα δεδομένα της σύμφωνα με τις απαιτήσεις μιας νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες δημοσιοποίησης.

Η καταχώριση του LobbyFacts.eu για την ELONtech έχει περισσότερες πληροφορίες από το αρχείο του μητρώου σχετικά με τα θέματα για τα οποία ενδιαφερόταν o εν λόγω οργανισμός. Υπό την ετικέτα «Main EU files targeted», το LobbyFacts.eu δείχνει ότι η ELONtech παρείχε «Contribution to EU Blockchain Observatory», χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το ποια μπορεί να ήταν αυτή η συνεισφορά.

Το EU Blockchain Observatory and Forum είναι ένα think tank, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ως πιλοτικό έργο, και συχνά παρουσίαζε στις εκδηλώσεις του την Εύα Καϊλή, προσθέτει το Politico. Προσθέτει δε ότι το 2021, η Καϊλή εξασφάλισε 525.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη συνέχιση του έργου μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της ΕΕ.

Εκπρόσωποι τόσο του Παρατηρητηρίου Blockchain όσο και της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το POLITICO, ο δικηγόρος της Μανταλένας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συμφώνησε ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του EU Blockchain Observatory, ή συνεισφορά σε κανένα σημείο». Ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε επίσης, όπως αναφέρθηκε και στο e-mail της Μανταλένας, ότι η ELONtech δεν είχε «καμία νομική οντότητα», «δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» και «δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες άσκησης πίεσης».

«Και εμείς δεν γνωρίζουμε γιατί η ELONtech εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», δήλωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και αναμένει απάντηση.

Το Polico αναφέρει πάντως πως ο κ. Δημητρακόπουλος δεν απάντησε αμέσως σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιούργησε την καταχώρηση εν αγνοία της Μανταλένας Καϊλή. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ