Σας έχουμε γράψει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι τα δομημένα συμφέροντα, η διαπλοκή, επιχειρηματικά συμφέροντα και ξένες Πρεσβείας θα τα δώσουν όλα ώστε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί η βολική και απολύτως διαχειρίσιμη Έφη Αχτσιόγλου.
Οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν πλήρως, καθώς το συγκρότημα Αλαφούζου δείχνει τις προθέσεις του και εκδηλώνει τις επιθυμίες του.
Διαβάστε παρακάτω τι γράφει η εφημερίδα Καθημερινή.
Διαβάστε την αγιογραφία που θα ζήλευαν ο Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα:
Είναι η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι πάντα για πολιτικούς λόγους. Το 2016 ήταν η νεότερη υπουργός (μόλις 31 ετών). Επικροτήθηκε για την πολιτική και τεχνοκρατική της συγκρότηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά και για τις ενδυματολογικές επιλογές της. Ενα γυναικείο περιοδικό έγραψε το 2017 ότι «ντύνεται τόσο κομψά που μοιάζει σαν να βρέθηκε κατά λάθος σε αυτή την κυβέρνηση». Μετά το 2019 ανέλαβε κομματικά αξιώματα (έως τις πρόσφατες εκλογές ήταν συντονίστρια Οικονομικών), κυρίως όμως συζητήθηκε (και συζητιέται) για τη σχέση της με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και βουλευτή Δημήτρη Τζανακόπουλο, με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα αγοράκι, τον Αρη, που σήμερα είναι δύο ετών.
Αυτές τις ημέρες συζητείται (επιπλέον) ότι η Αχτσιόγλου θα είναι μία από τις επικρατέστερες υποψηφιότητες για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι πράγματι υποψήφια η δικηγόρος από την Πέλλα και πρώτη σε σταυρούς (28.491) βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, ακριβώς 100 χρόνια μετά τον ερχομό στην Ελλάδα των προσφύγων Μικρασιατών προγόνων της;
Οι πρόγονοι της Εφης (Ευτυχίας) Αχτσιόγλου ήταν πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στα Γιαννιτσά το 1923 μετά την ανταλλαγή πληθυσμών από το Τσανάκκαλε, τα Δαρδανέλλια, τη δεύτερη πιο σημαντική πόλη των Στενών μετά την Πόλη και την πιο κοντινή στην αρχαία Τροία. Το Κάστρο των Δαρδανελλίων ήταν κύριο τμήμα της οχύρωσης των Στενών από τους Οθωμανούς και η ελληνική κοινότητα χρονολογούνταν στην πόλη από τα τέλη του 17ου αιώνα. Στα Γιαννιτσά, ο παππούς της από την πλευρά του πατέρα της έχτισε μαζί με τα αδέλφια του ένα φούρνο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης, απέναντι από το πάρκο. Ανθρωπος θρησκευόμενος, εργατικός και ηθικός, λένε στην «Κ» άνθρωποι που τον γνώρισαν.
Ο φούρνος βρισκόταν στο ισόγειο της οικογενειακής πολυκατοικίας όπου μεγάλωσαν η Εφη και ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Πάνος. Η οικογένεια Αχτσιόγλου είναι γνωστή στην ευρύτερη περιοχή. Ο πατέρας της, Θέμης Αχτσιόγλου, είναι δικηγόρος και η μητέρα της, Ρόδη-Αντιγόνη Ντιούδη, είναι παιδίατρος. Εχουν ένα εξοχικό στο Πήλιο. Ο αδελφός της, Πάνος Αχτσιόγλου, είναι κριτικός κινηματογράφου. Πρόσφατα, τον Απρίλιο, τα δύο αδέλφια μίλησαν στη Θεσσαλονίκη σε προβολή για τον «Θάνατο του εμποράκου», την ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό αριστούργημα του Αρθουρ Μίλερ. «Δείχνει τα όρια του αμερικανικού ονείρου», είπε η πρώην υπουργός.
Αρτος και διδάγματα
Προέρχεται από αριστερή μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας της είχε συμμετοχή στον Ρήγα, στο ΚΚΕ Εσωτερικού, στον Συνασπισμό, στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στα κοινά των Γιαννιτσών. Η μητέρα της δεν έχει πολιτική δράση, είναι αφοσιωμένη στην παιδιατρική. Είναι δεμένη οικογένεια. Και οι δύο γονείς της βρίσκονται κοντά στην μοναχοκόρη τους, η οποία γεννήθηκε το 1985 και πήγε σχολείο στα Γιαννιτσά. Οταν ήταν μικρή κατέβαινε συχνά στον φούρνο του παππού της. Εκεί απέκτησε τις πρώτες παραστάσεις για το τι σημαίνει μόχθος. Εμαθε να σέβεται τους ανθρώπους της εργασίας. Εμαθε ακόμη ότι θέλει δουλειά το αλεύρι για να γίνει ψωμί, ότι τα έργα δεν γίνονται με λόγια – έστω κι αν στο μέλλον θα έμπαινε σε ένα κόμμα που υποσχέθηκε πολλαπλασιασμό των άρτων χωρίς πόνο και μόχθο. Διάβαζε πολύ και ήταν σημαιοφόρος στο γυμνάσιο και το λύκειο. Στα Γιαννιτσά έζησε έως τα 18 της, όταν έφυγε για τη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στη Νομική του Αριστοτελείου.
Στα τέσσερα χρόνια του πανεπιστημίου δεν είχε ιδιαίτερη πολιτική δράση. Το πολιτικό της ένστικτο ενεργοποιήθηκε χάρη στις προσπάθειες της Μαριέττας Γιαννάκου να καταργήσει το άρθρο 16. Λίγο πριν πάρει το πτυχίο της το 2006 (με άριστα) συμμετείχε στο Κίνημα κατά της αναθεώρησης του Αρθρου 16. Συμμετείχε επίσης στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα φλογερή. Πάνω απ’ όλα ήταν αφοσιωμένη στο διάβασμα.
Το 2008 εργάστηκε στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 έως το 2009 εκπόνησε το πρώτο μεταπτυχιακό της με τον Αντώνη Μανιτάκη στο Δημόσιο Συνταγματικό Δίκαιο. Βαθμολογήθηκε με άριστα. Ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μιλάει μέχρι σήμερα για μια «δυναμική προσωπικότητα». Με δική του συστατική επιστολή η Αχτσιόγλου έλαβε υποτροφία του ΙΚΥ. Αρχικά σκεφτόταν να συνεχίσει κάνοντας διδακτορικό στο Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά επέλεξε το Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρι Καζάκου. Ενδεχομένως επηρεάστηκε και από τον πατέρα της, ο οποίος είναι ειδικευμένος στα εργατικά ζητήματα.
Το 2012 συμμετείχε μαζί με άλλους επιστήμονες στον συλλογικό τόμο «Ξαναπιάνοντας το νήμα». Η δική της συμβολή είχε τίτλο «Η σοσιαλιστική πραγματικότητα στη σκιά της νεοφιλελεύθερης ορθολογικότητας». Ηταν ήδη μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και το όνομά της έπεσε στο τραπέζι ως υποψήφιας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης το 2014, ως το θηλυκό αντίστοιχο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Θυμίζουμε ότι ο Γαβριήλ τάραξε τα νερά στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων (και παραλίγο να κερδίσει τον Γιώργο Καμίνη, αποσπώντας 48,6% στον δεύτερο γύρο).
Τελικώς η Αχτσιόγλου βοήθησε στις εκλογές τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (η Χαραλαμπίδου αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015). Τον Ιανουάριο του 2015 η Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε στην τιμητική 11η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στα μέσα του 2014, ενώ παράλληλα ασκούσε δικηγορία στο νομικό γραφείο του Καζάκου. Ο στόχος της ήταν να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. «Δεν ξέρω πώς έφτασα έως εδώ, αν σκεφτείτε ότι ήθελα να γίνω ακαδημαϊκός», λέει γελώντας σε όσους τη ρωτούν.
Από το 2006 έως το 2009, εκπόνησε το πρώτο μεταπτυχιακό της με τον Αντώνη Μανιτάκη στο Δημόσιο Συνταγματικό Δίκαιο – Ο γνωστός καθηγητής μιλάει μέχρι σήμερα για μια «δυναμική προσωπικότητα».
Βρυξέλλες – Αθήνα
«Εφτασε έως εδώ» γιατί γνώρισε τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε ένα επιστημονικό συνέδριο. Εγραψαν μαζί ένα επιστημονικό άρθρο («”Μνημονιακές” Πολιτικές και Εργατικό Δίκαιο») που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση Δικαίου». Ο Κατρούγκαλος εκλέγεται ευρωβουλευτής το 2014. «Θέλω να έρθεις στις Βρυξέλλες και πρέπει να μου απαντήσεις σε δώδεκα ώρες». Σκέφτηκε ότι είναι μια ευκαιρία να δει πώς λειτουργούν τα ευρωπαϊκά όργανα «από μέσα» και πήγε. Το φθινόπωρο του 2014 ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μια μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιρλανδία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές του 2015 και ο Κατρούγκαλος ορίζεται υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θα έρθεις στην Αθήνα για να γίνεις διευθύντρια του γραφείου μου».
Μέχρι τότε με τον Τσίπρα είχε μόνο μια καλημέρα. Η πραγματική γνωριμία έγινε το φθινόπωρο του 2015 όταν ο Κατρούγκαλος μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας και η Αχτσιόγλου ανέλαβε επικεφαλής της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τις συντάξεις και τα εργασιακά. Κάποιοι είπαν ότι ήταν αμίλητη, ψυχρή και απόμακρη. Κάποιοι άλλοι μιλούσαν για τη σοβαρότητα και τις γνώσεις της, αλλά και για την επάρκεια που επέδειξε στη διαπραγμάτευση.
Ανήκει στα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το πέρασμα από την εξουσία δεν άφησε επάνω τους τη ρετσινιά της ασχετοσύνης και του δογματισμού. «Σήκωσε το βάρος των διαπραγματεύσεων, ήξερε το αντικείμενό της και μιλούσε πολύ καλά αγγλικά», λέει υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης που την παρακολουθούσε. Τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσαν «Δρακουλέσκου» την (εμβρόντητη) επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Οι βαρώνοι του κόμματος επικροτούσαν τα τρικάκια στο Χίλτον που ένα μεσημέρι σκόρπισε ο «Ρουβίκωνας» και δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν ως πολιτικό όπλο συνομιλίες του Τόμσεν που είχαν υποκλαπεί στην Αθήνα. Την ίδια ώρα ανέθεσαν τη διαπραγμάτευση σε μια επιστήμονα που δεν ήταν τρολ και δεν έλεγε ανοησίες. Αυτός ήταν ο διπολισμός της Αριστεράς.
«Δουλεύαμε για να διασώσουμε τις συλλογικές συμβάσεις με τεκμηριωμένα επιχειρήματα», φέρεται να έχει πει σε ιδιωτική της συζήτηση. «Θέλαμε να αποδείξουμε ότι αυτό που θέλαμε εμείς ήταν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και ότι αυτό που ήθελαν οι θεσμοί ήταν κατάσταση εξαίρεσης. Και ότι δεν θα έπρεπε η Ελλάδα να βρεθεί σε κατάσταση εξαίρεσης». Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορκίζεται υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μεταξύ άλλων έβαλε στόχο την προστασία των επισφαλών μορφών εργασίας και την αιτιολόγηση του λόγου απόλυσης. Εκείνο όμως που συζητήθηκε περισσότερο ήταν το στυλ της.
Αχτσιόγλου για Τσίπρα: Μαζί θα συνεχίσουμε τους αγώνες – Ηταν και θα είναι τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο
Αχτσιόγλου για Τσίπρα: Μαζί θα συνεχίσουμε τους αγώνες – Ηταν και θα είναι τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο
Στυλιστική κανονικότητα
Προσέρχεται στην ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο φορώντας ένα μαύρο κιπούρ φόρεμα και έχοντας δίπλα της τον Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο συγκροτούν «πολιτικό δίδυμο» μέχρι σήμερα. Τι να πρωτοπούμε για τις ενδυματολογικές επιλογές της στις δημόσιες εμφανίσεις της; Η μία καλύτερη από την άλλη. Μίνιμαλ μαύρο φόρεμα με έντονο V. Ιβουάρ τοπ και διακριτικό σετ κοσμημάτων από πέρλες. Μαύρο skinny jean με μαύρα ankle boots και κόκκινο πουκάμισο. Αλλά το μεγάλο «στυλιστικό πραξικόπημα» έγινε σε εκπομπή της Ράνιας Τζίμα, όπου η υπουργός προσήλθε με φόρεμα Zeus+Dione στο χρώμα της άμμου. Πρόκειται για το brand που ίδρυσε η Μαρέβα Μητσοτάκη. Εκτός από στυλ, η «σκληρή τεχνοκράτισσα» μάλλον έχει και χιούμορ.
Στην αντιπολίτευση δεν έχασε το στυλ της, αλλά ορισμένοι της καταλογίζουν ότι ίσως έχασε ένα ποσοστό από την τεχνοκρατική της αυστηρότητα. Αναφέρονται κυρίως στο «ακοστολόγητο» οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ του 2023. Οι φίλοι της την υπερασπίζονται επιμένοντας ότι το πρόγραμμα υπέστη «προκρούστεια μεταχείριση» από άλλα στελέχη. Ευρέως έχει συζητηθεί μια φράση της από το 2021, ότι «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά». Οι επικριτές της θεωρούν ότι αυτή ήταν μια κυνική ομολογία ότι η Αριστερά πρέπει να επιδιώκει την ανωμαλία και το χάος, έτσι ώστε να βρίσκει «ευκαιρίες».
Η ίδια εξηγεί στις ιδιωτικές συζητήσεις της πως αναφερόταν στο γεγονός ότι η (λόγω κορωνοϊού) «στροφή του νεοφιλελευθερισμού σε μια κεϋνσιανή πολιτική υποστήριξης της οικονομίας, η μερική αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και η προτροπή της [επικεφαλής του ΔΝΤ] Κριστίν Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις “να ξοδέψουν” διαμορφώνει μια κανονικότητα, η οποία ενσωματώνει στον νεοφιλελευθερισμό αρχές και πολιτικές της Αριστεράς». Αυτή η μεταβολή αποδυναμώνει πρόσκαιρα την πειστικότητα της αριστερής κριτικής και πρότασης.
Προ ετών η Αχτσιόγλου και ο σύντροφός της Δημήτρης Τζανακόπουλος ίδρυσαν δικηγορική εταιρεία, αλλά την έκλεισαν στο τέλος του 2022. Ο Τζανακόπουλος απασχόλησε την επικαιρότητα εσχάτως με αφορμή την έφεση που έχει στη ζωηρή ανταλλαγή απόψεων, αλλά ο ίδιος και η Αχτσιόγλου φροντίζουν να αφήνουν έξω από τις μετεκλογικές διεργασίες το «συνδυαστικό κουτσομπολιό» που ανθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική και προσωπική σχέση τους.
Η Αχτσιόγλου διατηρεί κοινό πολιτικό βηματισμό με τον Αλέξη Χαρίτση και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποφασίσει οριστικά αν θα είναι υποψήφια, διότι σκέφτεται τις γονεϊκές υποχρεώσεις της, όλοι προεξοφλούν ότι τελικά θα είναι υποψήφια – και ότι ο Χαρίτσης θα την υποστηρίξει. Ομως η νέα ηγεσία δεν είναι μόνο μια εσωκομματική υπόθεση. Τον καθοριστικό λόγο θα έχουν τα μέλη του κόμματος.