Ήταν η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιστορία της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι. Είχε την ίδια τύχη με τις προκατόχους της, την «έριξε» το κόμμα της. Αλλά η Λιζ Τρας θα μείνει στην ιστορία μόνο για έναν λόγο. Ή μάλλον, για 44, όσες και οι μέρες της στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Γι’ αυτό λοιπόν θα μείνει στην ιστορία της Βρετανίας η Λιζ Τρας: γιατί ήταν η πρωθυπουργός που έμεινε στη Ντάουνινγκ Στριτ λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο. Και γιατί στις 44 μέρες της πρωθυπουργίας της κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να κάνει την οικονομία της χώρας της άνω κάτω, να ταράξει τις αγορές, να διώξει τον υπουργό Οικονομικών και τελικά, να παραιτηθεί.
Τις τελευταίες, αγωνιώδεις, στιγμές της Λις Τρας στο Νο10 της Ντάουνινγικ Στριτ αποκαλύπτει η Daily Mail.
Οι πιο κοντινοί «σύμμαχοι» της Λιζ Τρας γνώριζαν ότι «το παιχνίδι είχε τελειώσει». Το έμαθαν από την ίδια την απερχόμενη πρωθυπουργό στις 04:00 (!) τα ξημερώματα, όταν τους έστειλε μήνυμα, ενημερώνοντάς τους. Είχε προηγηθεί η χαοτική μέρα στη Βουλή, με την Τρας να αναγκάζεται να διώξει την υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής της και λίγη ώρα μετά να την… παρακαλά να μείνει.
«Είναι χάος» ακούστηκαν να της φωνάζουν βουλευτές των Τόρις, καθώς η Λιζ Τρας είχε δει πολλούς να συμμετέχουν σε… «ανταρσία» μετά τη χαοτική ψηφοφορία στη Βουλή και κανέναν να μην ξέρει αν θα τους διέγραφε.
«Ακουγόταν τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα γίνονταν όλα. Αλλά θεωρούσε ακόμη ότι μπορούσε να επιβιώσει», είπε σύμμαχός της. «Αλλά μετά, άρχισαν να έρχονται τα μηνύματα και η διάθεσή της είχε αλλάξει. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα στον κόσμο στις 04:00 τα ξημερώματα και σε εκείνο το σημείο είχε πιθανότατα συνειδητοποιήσει πως όλα είχαν τελειώσει», είπε ο ίδιος άνθρωπος.
Για πολλούς, η μοίρα της Λιζ Τρας είχε «σφραγιστεί» έξι μέρες πριν από την παραίτηση, όταν «καρατόμησε» τον υπουργό Οικονομικών Κουάσι Κουαρτέγκ με αφορμή τη φορολογική πολιτική, χάρη στην οποία εξελέγη ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Και κάπως έτσι, φτάσαμε στη δήλωση των 90 δευτερολέπτων, με τη Λιζ Τρας να εμφανίζεται μπροστά στο Νο1 της Ντάουνινγκ Στριτ και να λέει αυτό που περίμεναν όλοι: ότι παραιτείται.
Η διαδικασία της διαδοχής θα είναι εξπρές και όχι πολύμηνη όπως εκείνη του Μπόρις Τζόνσον.
Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τορις και άρα την πρωθυπουργία χρειάζεται τις υπογραφές 100 βουλευτών (από τους 357 του κόμματος). Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.
Ανάμεσα σε εκείνους που λέγεται ότι “μαζεύουν” υπογραφές για να είναι υποψήφιοι είναι και ο Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος που εξωθήθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ όταν άρχισαν να παραιτούνται ο ένας υπουργός μετά τον άλλο. Άλλος ένας είναι ο Σίσι Σούνακ, ο πρώτος υπουργός του Τζόνσον που παραιτήθηκε, ξεκινώντας το… χορό των παραιτήσεων που έφεραν, για 44 μέρες, τη Λιζ Τρας στην εξουσία.