Πάνω από 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καλούνται από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στις κάλπες για να αναδείξουν τους 720 Ευρωβουλευτές του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με την ψήφο τους, οι Ευρωπαίοι θα αναδείξουν τη νέα ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την οποία θα εξαρτηθεί η εκλογή ενός από τα σημαντικότερα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, αυτό του/της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όμως, όπως αναφέρει το Politico, είναι σχεδόν βέβαιο πως η πλειοψηφία των εκλογέων, όταν βρεθεί πίσω από το παραβάν, δεν θα επιλέξει με γνώμονα την πολιτική των Βρυξελλών.
Αρκετές μελέτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δείχνουν ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές της ΕΕ, αλλά τείνουν να ψηφίζουν με βάση τις ανησυχίες της χώρας από την οποία προέρχονται.
Στην ανάλυση του Politico, αναφέρεται πως σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως ένα de facto δημοψήφισμα για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία.
Σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Μάλτα, η ψήφος έχει να κάνει περισσότερο με τις πολιτικές που ασκούν οι εγχώριοι πολιτικοί και όχι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να είναι η «πρωταγωνίστρια» των Βρυξελλών, αλλά είναι απίθανο να βρίσκεται στο μυαλό του απλού ψηφοφόρου.
Τι λέει το Politico για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα μεταβούν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή 9 Ιουνίου, έχοντας στο μυαλό τους το κόστος ζωής. Η αγοραστική δύναμη που έχουν οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι η δεύτερη πιο χαμηλή της ΕΕ.
Αυτό είναι πιθανό να υπονομεύσει τη στήριξη που θα δείξουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Πρωθυπουργός, όπως σημειώνει το Politico, φιλοδοξεί να φτάσει το 33% των ψήφων που εξασφάλισε στις τελευταίες ευρωεκλογές, ποσοστό χαμηλότερο από το 41% που έλαβε στις Εθνικές εκλογές το 2023.
Αν και κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του κόμματός του, ωστόσο υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για ακροδεξιές ομάδες όπως το κόμμα Ελληνική Λύση, το οποίο ίσως λάβει διπλάσιο αριθμό ψήφων από ό,τι στις περσινές εκλογές.
Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί πιο πατριωτικός από τους υπερεθνικιστές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στο προσκήνιο το ιστορικό ρήγμα της χώρας με τη Βόρεια Μακεδονία και συμπεριέλαβε στη λίστα των υποψηφίων του, τον Φρέντι Μπέλερη, τον εκλογμένο δήμαρχο της Χιμάρας, που παραμένει στη φυλακή.
Ο Έλληνας πολιτικός θεωρείται θύμα πολιτικής δίωξης στην Αθήνα και ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ιστορία του για να προσελκύσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.