Παγκόσμιος διασυρμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 6ήμερο

Παγκόσμιος διασυρμός για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το 6ήμερο στην εργασία, με πολλά διεθνή δίκτυα αναπαράγουν την είδηση.

Η ΝΔ προσπαθεί μάταια να στρεβλώσει τα γεγονότα, αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Οπως για παράδειγμα τα λεγόμενα της Νίκης Κεραμέως, η οποία έσπευσε να καλύψει τις ενέργειες της κυβέρνησης, παρουσιάζοντάς τα όλα ρόδινα.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι επιδίωξή της είναι να μην υπάρχουν αδήλωτες υπερωρίες ενώ χαρακτηριστικά όπως είπε και «η ίδια η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει την ψηφιακή κάρτα».

Αναφορικά με το εάν χαρίζεται μια ώρα στη βιομηχανία που αφορά το χρόνο προετοιμασίας η κα Κεραμέως απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που είχε ορίσει ο Άρειος Πάγος από το 1965 λέγοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ίσχυε».

Για το θέμα της 6ήμερης εργασίας είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το ως άλλο ένα fake news! «Το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας» σημείωσε η υπουργός Εργασίας υποστηρίζοντας ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και 7 ημέρες συνεχόμενα.

Όπως είπε αυτή η επιπλέον ημέρα εργασίας θα αμείβεται συν 40%, συν 115% αν είναι Κυριακή και αργία. «Όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν τον εργαζόμενο» σημείωσε η υπουργός τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας».

Επιπλέον, όπως είπε «δεν πρέπει να μιλάμε για 6ημερη εργασία, αλλά για έκτακτη μέρα εργασίας». Και όπως είπε «μιλάμε για την εξαίρεση της εξαίρεσης που αφορά εργοστάσια και επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας».

Η Ελλάδα… πρωτοπορεί

Η κίνηση της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η αύξηση των ωρών εργασίας στην πραγματικότητα βλάπτει την παραγωγικότητα αντί να την ενισχύει, δήλωσε η Brigid Schulte, διευθύντρια του προγράμματος Better Life Lab στο think tank New America. Αντίθετα, η αύξηση των ωρών εργασίας συχνά οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα λάθη, να είναι πιο αργοί και να υποφέρουν από εξάντληση, άγχος και ασθένειες.

«Η απόδειξη βρίσκεται στα στοιχεία», δήλωσε η Schulte. «Αν η Ελλάδα δει ξαφνικά να αλλάζει η οικονομία της, ίσως ο κόσμος να ρίξει μια δεύτερη ματιά. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε.

Οι Schulte και Clark συγκλίνουν στο ότι οι μελλοντικές τάσεις δείχνουν λιγότερες ώρες εργασίας και όχι περισσότερων. Οι ίδιες προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να μαθαίνουν πώς να κάνουν τις διαδικασίες τους πιο αποτελεσματικές, να αξιοποιούν την τεχνολογία και να ανακαλύπτουν τα οφέλη για τους εργαζόμενους και τις ίδιες.

«Οι λιγότερες ώρες εργασίας είναι καλύτερες για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και την οικονομία, αν το κάνετε σωστά», καταλήγει η Schulte.

Όπως σχολιάζει η Guardian, «σε μια χώρα με λειψή παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές της εξαήμερης εργασίας υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση τελικά θα σημάνει τον θάνατο της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν αν απαιτείται έκτη ημέρα εργασίας, αλλά και επειδή η μεταρρύθμιση υπονομεύει τη νομική προστασία και καταργεί καθιερωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας», σημειώνει η Guardian παραθέτοντας δηλώσεις εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και του ΠΕΣΕΚ.

«Το σχέδιο της Ελλάδας για 6ήμερη εβδομάδα εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να μην λειτουργήσει», διαβάζουμε στο Business Insider, που προσθέτει, ότι η μετατόπιση αυτή είναι αξιοσημείωτη επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις εταιρείες και τις χώρες που πειραματίζονται με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. «Η εργασία για περισσότερες ώρες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τελειοποιήσουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα λόγω κόπωσης και επαγγελματικής εξουθένωσης, σύμφωνα με έρευνες», σημειώνει το Business Insider.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ