Παγκόσμιος διασυρμός Μητσοτάκη στο CNN – Τον διέσυραν μέσα στη νύχτα (vid)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Julia Chatterley τη 01:30 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) όπου το Δημοκρατικό αμερικανικό κανάλι «κάρφωσε» τον Κ. Μητσοτάκη ρωτώντας τον για την καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας λαμβάνοντας την απάντηση ότι είναι… «μύθος»!

«Θα εξοργιστείτε μαζί μου, αλλά γίνατε πρωτοσέλιδο διεθνώς» είπε η δημοσιογράφος για την εξαήμερη εργασία, ζητώντας να μάθει τι ακριβώς ισχύει

Και μετά έρχεται η «μυθική απάντηση» του πρωθυπουργού που λέει:

«Σε συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη και με επαυξημένη αμοιβή, μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρξει και έκτη μέρη».

Όμως η αλήθεια είναι ότι σε καθεστώς εξαήμερης λειτουργίας και εργασίας πέρασαν οι πρώτες επιχειρήσεις του βιομηχανικού κυρίως κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.600 επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας για μια έξτρα ημέρα απασχόλησης του προσωπικού τους το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Οι προαναγγελίες έγιναν από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και επισκευαστικό κλάδο, στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στους κλάδους τροφίμων και ποτών.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 330.000 επιχειρήσεις με προσωπικό, προκύπτει ότι οι 1.600 που πήγαν στο εξαήμερο την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου αποτελούν μόνον το 0,5%.

Ωστόσο, επειδή ο νόμος προβλέπει και την απολογιστική δήλωση, αναμένεται ότι στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξουν και άλλες επιχειρήσεις που θα δηλώσουν ότι έκαναν χρήση του μέτρου κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.
Η εξαήμερη εργασία αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, όπως η βιομηχανία, καθώς και επιχειρήσεις που είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, (με 3 βάρδιες ημερησίως των 8 ωρών η κάθε μία). Δεν αφορά Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ προβλέπεται ρητή απαγόρευση στον νόμο για ξενοδοχεία και εστίαση.

ΠΗΓΗpronews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ