Πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές: Οι 2 ημερομηνίες «κλειδιά», το θέμα Δούκα και η κόντρα για «δικαστικούς αντιπροσώπους»

Πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για το πως θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ (στις 6 και 13 Οκτωβρίου από την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ).

Η πρώτη αυτή συνεδρίαση δεν έδωσε βέβαια λύση στην κόντρα για την υποψηφιότητα Δούκα αλλά έβαλε ένα πρώτο πλαίσιο. Η συζήτηση όμως για δικαστικούς αντιπροσώπους έφερε νέα εσωτερική αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου οι υπογραφές στο ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, οι 8 υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον θα πρέπει να καταθέσουν το αργότερο μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2024 τις απαραίτητες υπογραφές υποστήριξης, για να θεωρείται έγκυρη η υποψηφιότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι από εκείνη τη στιγμή «κλείνουν» οι υποψηφιότητες και θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος -σε λιγότερο από έναν μήνα- για τις εσωκομματικές εκλογές.

Επειδή οι εκλογές θα γίνουν όπως και το 2021 υπενθυμίζεται πως στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο)».

Ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ
Ο Χάρης Δούκας του ΠΑΣΟΚ

Νέα κόντρα για τους «δικαστικούς αντιπροσώπους»

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ έγινε συζήτηση και για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου, ωστόσο κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων είχαν προβλεφθεί το 2021. Δηλαδή πως σε περίπτωση που υπάρχουν δικαστικοί αντιπρόσωποι αυτοί να γίνονται πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών (κάτι που είπε και η Άννα Διαμαντοπούλου στη συνέντευξη της στην ΕΡΤ).

Η δήλωση της υποψήφιας για την ηγεσία του κόμματος και πρώην Υπουργού έφερε μία πρώτη αναστάτωση στο κόμμα αλλά η ίδια στη συνέντευξη της στην ΕΡΤ ξεκαθάρισε τι εννοεί: «Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το 2004 με το Γιώργο Παπανδρέου το άνοιγμα στην κοινωνία, το ακολούθησαν και στο εξωτερικό και το 2016 υπήρξε η ολοκληρωμένη πρόταση Αλιβιζάτου για συμμετοχή εθελοντών δικηγόρων. Εκτιμώ ότι με τους 8 υποψηφίους η διαδικασία θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο και θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Η πρότασή μου λοιπόν είναι να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία, γιατί εάν έχουμε χιλιάδες κόσμο σε μικρές κάλπες, θα είναι σωστό να βοηθηθούν τα στελέχη μας από εθελοντές δικηγόρους ακριβώς όπως το είχε η επιτροπή Αλιβιζάτου το 2016».

Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Θανάσης Γλαβίνας είχε αναφέρει για το θέμα των δικαστικών αντιπροσώπων: «Η ΕΔΕΚΑΠ είναι η αρμόδια επιτροπή που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της εσωκομματικής μας διαδικασίας, σύμφωνα με το καταστατικό. Στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, του 2017 και του 2021, οι εκλογές έγιναν με υποδειγματικό τρόπο, χωρίς καμία αμφισβήτηση, χωρίς κανένα ψεγάδι. Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε την εμπειρία να διενεργούμε εσωτερικές διαδικασίες με αξιοπιστία, εγκυρότητα και ακεραιότητα».

Οι διευκρινήσεις της Άννας Διαμαντοπούλου και οι αναφορές της στην εκλογική διαδικασία δίνουν νωρίς το τέλος σε μία κόντρα για τα διαδικαστικά η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει. Και αυτό γιατί οι πρώτες αντιδράσεις από τους συνυποψηφίους της ήταν έντονες. Με συνεργάτες των διεκδικητών να τονίζουν ότι θέμα διαβλητότητας της ψηφοφορίας δεν ετέθη ποτέ από κανέναν υποψήφιο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ