Ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη καγκελάριος από την Bundestag

Ο Φρίντριχ Μερτς έγινε ο δέκατος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και θα ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Στην δεύτερη ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο κ. Μερτς συγκέντρωσε 325 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 316 επί συνόλου 630 βουλευτών. Ψήφισαν συνολικά 618 βουλευτές, 289 ψήφισαν κατά του υποψηφίου και υπήρχε μία αποχή.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία, νωρίτερα σήμερα, είχε εξασφαλίσει μόλις 310 ψήφους, όταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αριθμούν 328 έδρες. Η εξέλιξη, πρωτοφανής στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, προκάλεσε σοβαρή πολιτική κρίση και σχολιάστηκε ως «βόμβα» από τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Φρίντριχ Μερτς θα μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue προκειμένου να συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και να λάβει το πιστοποιητικό διορισμού του. Ακολούθως θα επιστρέψει στην Bundestag για να ορκιστεί. Αργότερα απόψε θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής στην καγκελαρία, μεταξύ του απερχόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του διαδόχου του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου