Τσακαλώτος κατά Τσίπρα: Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέλυσε το αφήγημα του πρώην πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική 2015-2019 με ερωτήματα-φωτιά και αιχμηρή φράση περί «παράλληλων αληθειών»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μια ανάρτηση που ήδη προκαλεί σεισμό αποδόμησε δημόσια τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στη Le Monde. Ο βουλευτής άσκησε καταιγιστική κριτική, θέτοντας ερωτήματα που εκθέτουν την πολιτική συνέπεια και αξιοπιστία του Al;ejh Ts;ipra. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η στάση του Τσίπρα οδηγεί σε «παράλληλες αλήθειες» που πλήττουν την ίδια την αριστερή παράταξη.
Τα ερωτήματα-φωτιά του Τσακαλώτου
Ο Τσακαλώτος, υπενθυμίζοντας τη στάση του Τσίπρα μετά το 2019, διερωτήθηκε:
- «Ο Αλέξης Τσίπρας που εκθειάζει την οικονομική πολιτική 2015-2019 είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που στην αντιπολίτευση μετά το 2019 ζητούσε αποσύνδεση από αυτήν;»
- «Είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που επέτρεψε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να εισέλθει εντός ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του να κατηγορούν την τότε κυβέρνηση για υπερβολικά πλεονάσματα, ζημιά στη μεσαία τάξη και υπερβολικό μαξιλάρι;»
Και κλείνει με την αιχμηρή του φράση:
«Μήπως είναι καλύτερο να γίνει προσπάθεια να προσεγγιστεί η αλήθεια, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, παρά να έχουμε παράλληλες αλήθειες;»
Η πλήρης ανατροπή του αφηγήματος Τσίπρα
Η παρέμβαση Τσακαλώτου δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Αποδομεί πλήρως το αφήγημα Τσίπρα για την «επιτυχημένη» οικονομική πολιτική της περιόδου 2015-2019, καταδεικνύοντας ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από αυτήν μόλις πέρασε στην αντιπολίτευση. Το πολιτικό πλήγμα είναι τεράστιο, καθώς για πρώτη φορά η κριτική δεν έρχεται από αντίπαλο, αλλά από έναν άνθρωπο που είχε κεντρικό ρόλο στις αποφάσεις της τότε κυβέρνησης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου
«Διαβάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες. Ο Αλέξης Τσίπρας που εκθειάζει την οικονομική πολιτική 2015-2019 είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που στην αντιπολίτευση μετά το 2019 ζητούσε αποσύνδεση από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη διαμόρφωσή της; Είναι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας που επέτρεψε, αν δεν το ενθάρρυνε, μετά το 2019 το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να εισέλθει εντός ΣΥΡΙΖΑ (με συνεχή δημόσια κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για υπερβολικά πλεονάσματα, ζημιά στη μεσαία τάξη, υπερβολικό μαξιλάρι κλπ); Μήπως είναι καλύτερο να γίνει προσπάθεια να προσεγγιστεί η αλήθεια, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, παρά να έχουμε παράλληλες αλήθειες;».
