Ο τελευταίος ανασχηματισμός Μητσοτάκη: Εκλογές το 2025 (ή ακόμη και το φθινόπωρο του 2024) – Οριστική ρήξη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τσακωμός (;) με τη Μαρέβα

Σχόλιο Periodista.gr

Την στιγμή που δημοσιογράφοι και αναλυτές αναζητούν το μήνυμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις προσθαφαιρέσεις στο κυβερνητικό σχήμα του διεφθαρμένου καθεστώτος του είναι σαφής.

Πάμε σε εκλογές το 2025 (το αργότερο) καθώς σύμφωνα με όσα λένε μετά τις ανακοινώσεις στελέχη που συμμετέχουν στον μηχανισμό εξουσίας του Μητσοτάκη “Δεν αποκλείεται να κάνει εκλογές το 2024”. Τις προάλλες αποκαλύψαμε, εξάλλου, ότι ο ανασχηματισμός του Μητσοτάκη θα είναι εκλογικός. Η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές αξιολογείται στους κόλπους της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως μη αναστρέψιμη κατάσταση και ο πρωθυπουργός θέλει να προλάβει τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά πριν ολοκληρωθούν και δημιουργηθεί ισχυρός αντίπαλος πόλος εξουσίας.

Το στοιχείο που αξιολογείται ως η απόλυτη ένδειξη ότι ο ανασχηματισμός αποτελεί επί της ουσίας προαναγγελία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι η τοποθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών, του Θεόδωρου Λιβάνιου, στη θέση του υπουργού, του Βασίλη Σπανάκη στη θέση υφυπουργού. Ο πρώτος, γνωρίζοντας άριστα τα εκλογικά θέματα παίρνει εντολή για τη διενέργεια εθνικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος, πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη, αναλαμβάνει το κομμάτι της αυτοδιοίκησης και μαζί με τον νέο υπουργό θα αναλάβουν την προετοιμασία.

Από εκεί και πέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε επιδεικτικά το μήνυμα της πλατιάς Δεξιάς εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τον εγκατέλειψε και επιμένει με “συνταγή ΠΑΣΟΚ” (παραμονή Φλωρίδη και άλλων σημιτικών” και νέες προσθήκες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ), την οποία θα την πληρώσει πολύ ακριβά στην επόμενη εθνική κάλπη.

Επίσης ο ανασχηματισμός που έγινε, με την απομάκρυνση από την κυβέρνηση ανθρώπων της επιρροής του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, όπως της Δόμνας Μιχαηλίδου και του Λευτέρη Αυγενάκη, οριστικοποιούν τη ρήξη του Μαξίμου με τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού (θα έχουμε σύντομα αποκαλυπτικό παρασκήνιο για αυτή την πτυχή του ανασχηματισμού).

Τέλος, η επιλογή του Γιώργου Μυλωνάκη για τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, θεωρείται από πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο ως επιλογή απόγνωσης και “παραίτησης” του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ως το απόλυτο δείγμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αφήσει την κυβέρνηση στον αυτόματο πιλότο, αφού ο Μυλωνάκης αξιολογείται ως χαμηλών δυνατοτήτων στέλεχος, ενώ οι αντιπάθειες που έχει στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο κυβερνητικού συντονισμού.. Πρόσωπο που γνωρίζει όσο λίγα τα όσα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αναρωτήθηκε ρητορικά “Μήπως ο Μητσοτάκης τσακώθηκε με τη Μαρέβα;”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ