Στο βίντεο ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν χαιρετά στρατιωτικά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Η επαφή δευτερολέπτων δείχνει ότι στη σημερινή συνάντηση τους πιθανότερο είναι «να τα βρουν», διαψεύδοντας όσους ήλπιζαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έλεγε όχι ακόμη και στη συνάντηση με τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με το Reuters ο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Ερντογάν να μη συνεχίσει τις ακρότητες αλλά «θα καλύψει και το ζήτημα της πώλησης F-16 στην Τουρκία». Η διαρροή αποδίδεται σε αμερικανό αξιωματούχο και μπορεί να ερμηνευθεί ως θετική προσέγγιση της Ουάσινγκτον στο τουρκικό αίτημα για πώληση 40 F-16 block 70 και τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 στην έκδοση Viper. Το Κογκρέσο αντιδρά αλλά το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί από την διοίκηση Μπάιντεν το έχει πει και ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου και ο Καλίν: «Αν δεν μας δώσετε ούτε F-16, τότε θα αγοράσουμε αεροσκάφη από τη Ρωσία».
Μπορεί να φθάσει εκεί ο Ερντογάν; Το ίδιο ερώτημα είχε τεθεί όταν συζητούσε για τους S-400. Ως γνωστόν τους αγόρασε…
Αν ο Μπάιντεν ανταποκριθεί στο αίτημα Ερντογάν τότε πολλά απ΄ όσα υπολόγιζε η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες διαφοροποιούνται σημαντικά. Ναι η ΠΑ ισχυροποιείται με τα 24 Rafale, τα οποία τελικά θα αρχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα από τον Φεβρουάριο του 2022. Ναι ο εκσυγχρονισμός ελληνικών F-16 σε έκδοση VIPER είναι σημαντικός αλλά θα αρχίσει να αποδίδει από το 2025, όταν η τουρκική αεροπορία θα έχει παραλάβει κάποια από τα F-16 block 70. Με λίγα λόγια η υπεροχή που επεδίωξε η Ελλάδα στον εναέριο χώρο μειώνεται δραστικά.
Όταν η κυβέρνηση έσπευδε λες και την κυνηγούσαν να ανανεώσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με χρονική διάρκεια τουλάχιστον 5 ετών, το τουρκικό αίτημα για τα F-16 ήταν γνωστό. Τι πιο λογικό η Ελλάδα να πήγαινε πίσω τις διαπραγματεύσεις; Η κυβέρνηση προτίμησε να τα δώσει όλα στους Αμερικανούς χωρίς να έχει εξασφαλίσει τίποτα, όπως αποδεικνύεται.
Όλες αυτές τις ημέρες γίνεται ξανά λόγος για τον «απομονωμένο Ερντογάν» που όντως έχει μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει. Απομονωμένος πάντως δεν είναι. Στο περιθώριο της Συνόδου G 20 έχει ήδη δει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και σήμερα βλέπει τον Μπάιντεν.