Ο πόλεμος του Στέφανου Κασσελάκη στο deal της Attica Bank είναι πόλεμος (και) στον Αλέξη Τσίπρα

Periodista

Τις προάλλες εξηγήσαμε για ποιους λόγους ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει τεράστιο λάθος (και από τεχνικής άποψης) στο θέμα της Attica Bank, ενώ αποκαλύψαμε αναλυτικά πως σύμβουλοι και μυστικοσύμβουλοι τον έχουν παρασύρει ολοκληρωτικά σε μία λανθασμένη προσέγγιση επί τους θέματος.

Εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι πανίσχυρο επιχειρηματικό σύστημα εργαλειοποιεί την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όπως αυτό της συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια, υπάρχει και η πολιτική διάσταση του ζητήματος.

Κάποιοι στο περιβάλλον Κασσελάκη, έχουν πείσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του έναντι των εξελίξεων στην Attica Bank θα καταφέρει συντριπτικό “χτύπημα” στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Τι σχέση έχει, όμως ο Αλέξης Τσίπρας; Για να δούμε.

Το πλαίσιο

Σημειώσαμε παραπάνω ότι υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρηματικό – τραπεζικό σύμπλεγμα συμφερόντων, το οποίο, αν δεν κατευθύνει την πολεμική του Στέφανου Κασσελάκη έναντι των εξελίξεων στην Τράπεζα Αττικής και στην Παγκρήτια, είναι τουλάχιστον ευθυγραμμισμένο με την στρατηγική που ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ζητήματα του τραπεζικού χώρου.

Είπαμε, όμως: Με αυτό το σκέλος θα ασχοληθούμε σε ύστερο χρόνο. Διότι υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Η ευθυγράμμιση των επιδιώξεων του εν λόγω επιχειρηματικού – τραπεζικού συμπλέγματος συμφερόντων με μία βασική πολιτική επιδίωξη του Στέφανου Κασσελάκη. Ποια είναι αυτή; Να “τελειώνει” με το φάντασμα του Αλέξη Τσίπρα που πλανάται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συγκυρία που συγκεκριμένοι κύκλοι απεργάζονται σενάρια δημιουργίας ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του. Δυστυχώς, τα οικονομικά συμφέροντα διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και εν τέλει τεμαχίζουν σε σφαίρες επιρροής τους το πολιτικό σύστημα.

Τράπεζα Αττικής
Τράπεζα Αττικής

Κάπως έτσι, εκείνοι που συμβουλεύουν, χαράσσουν στρατηγική και κατευθύνουν τον Στέφανο Κασσελάκη στο ζήτημα της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας λειτουργούν σε αυτό ακριβώς που έχουν ρυθμίσει ως το κανονιστικό πλαίσιο: Αντιμετωπίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Τσίπρα ως εν δυνάμει πολιτικούς βραχίονες των βαθύτερων στρατηγικών που χαράσσουν και επιδιώκουν να υλοποιούν ή μάλλον να επιβάλλουν. Οι στρατηγικές επιλογές του επιχειρηματικού – τραπεζικού συμπλέγματος συμφερόντων, αφού κατευθύνει τον Στέφανο Κασσελάκη προς την κατεύθυνση του να εμφανίζεται ως βασικός – πολιτικός – σύμμαχος του καρτέλ των συστημικών τραπεζών, εν συνεχεία δεν έχει ενδοιασμούς ώστε να εργαλειοποιήσει τον ρόλο του προς την κατεύθυνση της αποσταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της δημιουργίας κινδύνων για τους καταθέτες των δύο τραπεζών, για τους εργαζόμενούς τους, αλλά και την ελληνική οικονομία συνολικά.

Παγκρήτια Τράπεζα
Παγκρήτια Τράπεζα

Οι “ηθικοί αυτουργοί” του “τραπεζικού εγκλήματος”, που θέλουν να μετατρέψουν τον Στέφανο Κασσελάκη σε “φυσικό αυτουργό”, τον έχουν πείσει ότι μέσω της υπόθεσης που αφορά στην Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια Τράπεζα θα καταφέρει ισχυρότατο – τελειωτικό πλήγμα στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνσιτά απειλή για τη θέση του, ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν πείσει επίσης τον Στέφανο Κασσελάκη ότι το σύστημα των επιχειρηματικών συμφερόντων που συσπειρώνεται γύρω από την διαδικασία συγχώνευσης της Τράπεζας Πειραιώς με την Παγκρήτια είναι εκείνο το οποίο λειτουργεί ήδη ρυθμιστικά στο πεδίο των εξελίξεων που αφορούν στην Κεντροαριστερά με τρόπο που καθιστά τόσο τη δική του θέση, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, επισφαλείς. Ας μην κρυβόμαστε πια: Λένε στον Κασσελάκη ότι αυτό το σύστημα βρίσκεται πίσω από τον Χάρη Δούκα, τον οποίο προορίζει για μεταβατικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα διαπραγματευτεί την “συγχώνευση” του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο σχήμα με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Λένε, λοιπόν, στον Κασσελάκη ότι μέσω της πολεμικής που ήδη ασκεί στην υπόθεση του deal της Attica Bank με την Παγκρήτια θα εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα. Λένε στον Κασσελάκη πως η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανασταλεί ο σχεδιασμός ολικής επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ποια είναι η σχέση, όμως, του Αλέξη Τσίπρα ή του ΣΥΡΙΖΑ με την Attica Bank; Διαβάστε παρακάτω.

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την Τράπεζα Αττικής

Τι έχουν πει στον Στέφανο Κασσελάκη; Πως συνδέουν την Τράπεζα Πειραιώς με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Λοιπόν. Του λένε ότι 80 εκατομμύρια από τις ζημίες στην Τράπεζα Αττικής, που ρημάχτηκε κυριολεκτικά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οφείλονται στα δάνεια Καλογρίτσα και στην τότε αποτυχημένη απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησής του δηλαδή, να δρομολογήσει τη δημιουργία του – όπως ισχυριζόταν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο – ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Ο Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης

Τα όσα υποστηρίζει ο Στέφανος Κασσελάκη για την Attica εντάσσονται, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, στο πλαίσιο ολοκληρωτικού πολέμου, που έχει εξαπολύσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Τι περιλαμβάνει αυτός ο πόλεμος: Καταγγελίες και υπαινιγμούς για “μαύρο χρήματα”. Λουκέτο στα κομματικά ΜΜΕ. Καταγγελίες για τα τρολ που έπαιρναν χρήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το deal της Attica Bank.

Ποιος δεν θυμάται τις μάχες που είχε δώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης προκειμένου η Attica Bank να μην περιέλθει στον πλήρη έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος; Αν δεν θυμάται ο Στέφανος Κασσελάκης του το θυμίζουν οι σύμβουλοί του.

Ποιος δεν θυμάται τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για την ανάγκη δημιουργίας ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος ή όσα έλεγε ότι «το χρηματοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ανοίξει και θα έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες»; Και αυτά τα θυμίζουν στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο Νίκος Παππάς
Ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο Νίκος Παππάς

Ποιος δεν θυμάται τον κολλητό του Χρήστου Σπίρτζη – του σημερινού σφοδρού πολέμιου του Στέφανου Κασσελάκη – Χρήστο Καλλογρίτσα και το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει τότε με την Attica Bank και τις τηλεοπτικές άδειες; Και πολλά άλλα. Τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα γίνεται απόπειρα από το περιβάλλον Κασσελάκη να χρεωθούν στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι “σηκώνοντας” – με τον επικίνδυνο για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος τρόπο – το θέμα της Attica Bank, ξύνει παλιές πληγές και φέρνει, για παράδειγμα, σε δύσκολη θέση τον Νίκο Παππά, έναν από τους “οπλαρχηγούς” του (ο οποίος ήταν και “οπλαρχηγός” του Τσίπρα, ο οποίος είχε χειριστεί την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ή μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση και άλλους συμμάχους του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τελικά “σκάβοντας τον λάκκο” του Αλέξη Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης, να “αποδειχτεί ότι σκάβει τον δικό του “σκάψει” τον δικό του.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ