Νέα μείωση γνώρισε ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά πέρυσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, ενώ η περιοχή έχει κλονιστεί από τους δύο εκατομμύρια και πλέον θανάτους λόγω του κορονοϊού.
Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, ο πληθυσμός των 27 χωρών της ΕΕ συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 172.000 από τον περασμένο χρόνο και πάνω από 656.000 από τον Ιανουάριο του 2020.
«Το 2020 και το 20221, η θετική καθαρή μετανάστευση δεν αντιστάθμισε πλέον την αρνητική φυσική αλλαγή στην ΕΕ και κατά συνέπεια, ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η στατιστική υπηρεσία.
Παράλληλα, οι νέοι θάνατοι άρχισαν να υπερβαίνουν τις νέες γεννήσεις στην Ένωση πριν από μία δεκαετία, αλλά η μετανάστευση από χώρες εκτός της ΕΕ βοήθησε να αντισταθμιστεί η διαφορά έως τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.
Ενώ ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο έτος, δεν αναφέρθηκαν μειώσεις πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος.
Συνολικά, 10 χώρες κατέγραψαν μείωση πληθυσμού μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2021 και 2022, με τη μεγαλύτερη μείωση να αναφέρεται στην Ιταλία (-253 100) και τη μικρότερη στη Σλοβενία (-1 800).
Αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις άλλες 17 χώρες, με τη μεγαλύτερη στη Γαλλία (185.900) και τη μικρότερη στην Εσθονία (1.700).
Σύμφωνα με τη Eurostat, 446,8 εκατ. άνθρωποι κατοικούσαν εντός της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία μαζί, αποτελούν το 47% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όσον αφορά την Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση, μία θέση πίσω από το Βέλγιο.
Πότε καταγράφηκε η προηγούμενη μείωση – Ο παράγοντας μετανάστευση
Την προηγούμενη φορά που η ΕΕ κατέγραψε μείωση στον πληθυσμό ήταν το 2011 – η μοναδική άλλη φορά από το 1960- αλλά σημειώθηκε αύξηση με ταχείς ρυθμούς λόγω της καθαρής μετανάστευσης.
Μάλιστα, δεδομένης της πανδημίας, της γήρανσης του πληθυσμού και των σχετικά χαμηλών ποσοστών γεννητικότητας, η Eurostat ανέφερε ότι οι θάνατοι θα συνεχίσουν να ξεπερνούν τις γεννήσεις τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με τη Eurostat, εάν ισχύσει αυτό, «η μείωση ή η αύξηση του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ στο μέλλον πιθανόν να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεισφορά που έχει η καθαρή μετανάστευση».
Ενώ λοιπόν η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρουμανία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού, πάνω από τις μισές χώρες – μέλη της ΕΕ είδαν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται, με τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία να είναι στην κορυφή της κατάταξης.