Ο οικονομικός μετασχηματισμός απειλεί να «φουντώσει» τον πληθωρισμό

Προσηλωμένη στον στόχο για πληθωρισμό 2% είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύοντας πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά επίπεδα στα επιτόκια «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», ώσπου ο πληθωρισμός να προσεγγίσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο.

Οι βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας, από τον αυξημένο προστατευτισμό μέχρι την ενεργειακή μετάβαση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αστάθεια του πληθωρισμού και πιο επίμονες πιέσεις στις τιμές, προειδοποίησε κατά την ομιλία της στο Jackson Hole, στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου αντιμετώπισε μια ιστορική άνοδο των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποδειχθεί πολύ πιο επίμονες από ό,τι είχε προβλεφθεί στην αρχή.

Σκιαγραφώντας αυτή τη νέα πραγματικότητα, η Λαγκάρντ είπε ότι:

  • η αγορά εργασίας διέρχεται βαθιές αλλαγές,
  • η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί νέες επενδυτικές ανάγκες, ενώ
  • ένα βαθύτερο γεωπολιτικό χάσμα θα οδηγήσει σε προστατευτισμό και περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Το νέο περιβάλλον θέτει το υπόβαθρο για μεγαλύτερα σχετικά σοκ τιμών από ό,τι βλέπαμε πριν από την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά. «Το αν όλες αυτές οι αλλαγές θα αποδειχθούν μόνιμες δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο. Αλλά είναι ήδη προφανές ότι, σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματά τους είναι πιο επίμονα από ό,τι περιμέναμε αρχικά».  Οι υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες και οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στην προσφορά είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές και δεν θα μπορέσουν όλοι οι κλάδοι να τις απορροφήσουν, προειδοποίησε.

Ένας πρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τώρα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη λόγω της στενότητας στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο γρήγορες στην προσαρμογή των τιμών τους. Έτσι ασκούν πιέσεις και οι δύο πλευρές στις τιμές.

Αν και αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να είναι τελικά προσωρινές, οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να είναι ανοιχτοί στην πιθανότητα κάποιες από αυτές να εξελιχθούν σε πιο μακροχρόνιες, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

«Θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε η μεγαλύτερη αστάθεια στις σχετικές τιμές να μην εισχωρήσει σε μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό μέσω των μισθών που «κυνηγούν» επανειλημμένα τις τιμές», είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον πληθωρισμό πιο επίμονο εάν οι αναμενόμενες μισθολογικές αυξήσεις ενσωματωθούν στη συνέχεια στις αποφάσεις τιμολόγησης των επιχειρήσεων, προκαλώντας αυτό που ονόμασα ”tit-for-tat” πληθωρισμό (αντίποινα σε είδος)».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1