Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξανανοίγει τον φάκελο Predator: «Να γιατί με παρακολουούσαν»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει εκ νέου απόπειρα παρακολούθησής του με το Predator για αλλοίωση της ηγεσίας ΠΑΣΟΚ. Υποψίες για πολιτικό σαμποτάζ και εμπλοκή συμφερόντων


Πίσω από τις γραμμές της δήλωσης Ανδρουλάκη, οι πολιτικοί αναλυτές “βλέπουν” υπαινιγμούς για τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον κύριο εσωκομματικό του αντίπαλο στις εκλογές ηγεσίας.
Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει συστηματικά να κατονομάσει πρόσωπα, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θεωρεί πως το σχέδιο παρακολούθησης είχε στόχο να ανατραπεί η δυναμική του και να προωθηθεί διαφορετική υποψηφιότητα, πιο «συμβατή» με κεντρικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Πολιτικές πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι το “Predator” δεν ήταν έργο μεμονωμένων χάκερ, αλλά μηχανισμός παρακολούθησης με πολιτική κάλυψη, σχεδιασμένος για να ελέγχει κρίσιμες κινήσεις σε προεκλογικό επίπεδο.


Σχέδιο με πολιτική και επιχειρηματική υπογραφή

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόπειρα παρακολούθησης δεν προήλθε από “χαμηλόβαθμους παράγοντες”, αλλά από ένα ευρύτερο δίκτυο συμφερόντων που είχε κάθε λόγο να ελέγξει την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ.
Ορισμένες πληροφορίες –που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν επισήμως– θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου και ορισμένα επιχειρηματικά κέντρα να είχαν συμφέρον να μπλοκάρουν την εκλογή Ανδρουλάκη.

«Στο Μαξίμου ξέρουμε ποιοι κατοικούν και ποιοι κατοικούσαν»,
σχολίαζαν δηκτικά κύκλοι της αντιπολίτευσης, φωτογραφίζοντας κρατική εμπλοκή ή ανοχή στην υπόθεση.

Το μεγάλο όμως “άγνωστο Χ” παραμένει ποιοι επιχειρηματίες πιθανώς συμμετείχαν ή παρείχαν στήριξη στο εγχείρημα – ένα ερώτημα που μέχρι σήμερα μένει αναπάντητο, παρά τις έρευνες της Δικαιοσύνης και της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.


Το “ποιος είχε το Predator στην Ελλάδα” παραμένει το καίριο ερώτημα

Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι το Predator χρησιμοποιήθηκε από κρατικές υπηρεσίες, το κρίσιμο ερώτημα ποιος το κατείχε και ποιος το ενεργοποίησε παραμένει χωρίς απάντηση.
Η Δικαιοσύνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή PEGA συνεχίζουν τις έρευνες, ωστόσο η πολιτική σκιά μεγαλώνει όσο το ζήτημα μένει ανοιχτό.

Ο Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει “μέχρι τέλους”:

«Δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και θεσμικής προστασίας απέναντι σε παρακρατικούς μηχανισμούς»,
δήλωσε, προαναγγέλλοντας νέα στοιχεία κατά την κατάθεσή του.


Η υπόθεση που “μολύνει” το πολιτικό σύστημα

Τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες αποκαλύψεις, το σκάνδαλο των υποκλοπών εξακολουθεί να δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα.
Η υπόθεση Predator δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά την αξιοπιστία του κράτους δικαίου, τη διαφάνεια των θεσμών και την ανεξαρτησία της πολιτικής διαδικασίας από σκιώδεις παρεμβάσεις.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως «η Δικαιοσύνη έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο», όμως το πολιτικό ρήγμα που άφησε η υπόθεση μοιάζει βαθύτερο από ποτέ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού