Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αίρει τους περιορισμούς που είχε θέσει και εμπόδιζαν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που τους παρείχαν οι ΗΠΑ για να πλήξει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος, σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας μέσα τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να αποκαλύψουν λεπτομέρειες λόγω επιχειρησιακών ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η κίνηση της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.
Η αλλαγή πολιτικής ακολουθεί την ανάπτυξη από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να συμπληρώσει τις δικές της δυνάμεις, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ουάσινγκτον και Κίεβο.
Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις πηγές.
Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγήσει πώς.
Ωστόσο, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου προέτρεψαν τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τους κανόνες σχετικά με το πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία .
Σε μια στροφή πολιτικής η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει για πρώτη φορά “πράσινο φως” στο Κίεβο να πλήττει τη ρωσική επικράτεια με αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους
Η Ουάσινγκτον έδωσε την άδεια στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ΗΠΑ «έδωσαν το πράσινο φως στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποδέχεται ένα μακροχρόνιο αίτημα του Κιέβου, λίγο πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι επικριτικός στην αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία.
Οι πύραυλοι αναμένεται αρχικά να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική συνοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, όπου βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν τους New York Times υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές αυτές.
Η Ουκρανία διαρκώς ζητούσε από τους δυτικούς συμμάχους της την άδεια να πλήξει βαθιά τη ρωσική επικράτεια με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρνούνταν μέχρι σήμερα να δώσουν αυτό το πράσινο φως, υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Η στροφή αυτή της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα. Τα πρώτα βαθιά πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις πηγές.
Η αλλαγή πολιτικής ακολουθεί την ανάπτυξη από τη Ρωσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να συμπληρώσει τις δικές της δυνάμεις, μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει συναγερμό σε Ουάσινγκτον και Κίεβο.
Ενώ ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό ότι επιτρέποντας πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα αλλάξει η συνολική πορεία του πολέμου, η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία σε μια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κέρδη και πιθανώς να θέσει το Κίεβο σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση όταν και εάν γίνουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ δεν δίσταζε να επικρίνει τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας που έχουν δοθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει προεδρικά καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει πει πως λήξει τον πόλεμο μέσα «σε 24 ώρες», χωρίς ποτέ να εξηγήσει πώς.
Η Ουκρανία φοβάται την αποδυνάμωση της αμερικανικής υποστήριξης, τη στιγμή που τα στρατεύματά της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, ή ότι θα της επιβληθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Μπούτινα: Ο Μπάιντεν ρισκάρει να προκαλέσει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο επιτρέποντας πλήγματα της Ουκρανίας βαθιά στη Ρωσία
Η ρωσίδα βουλεύτρια Μαρία Μπούτινα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν διακινδυνεύει να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν ισχύει πως αποφάσισε να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να εξαπολύει πλήγματα με αμερικανικής κατασκευής όπλα μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων βαθιά στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Αυτοί οι τύποι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στο μέγιστο όσο έχουν ακόμη την εξουσία, όσο την ασκούν», είπε η κυρία Μπούτινα, 36 ετών, εκλεγμένη με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Τρέφω την ελπίδα πως ο (εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θα ανακαλέσει την απόφαση αυτή, αν πράγματι έχει ληφθεί, διότι σοβαρά, διακινδυνεύουν στο ξέσπασμα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το Ρόιτερς, επικαλούμενο δυο αμερικανούς αξιωματούχος και πηγή του ενήμερη σχετικά, ανέφεραν χθες πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύει πλήγματα με οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που έχουν μακρά εμβέλεια εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία.
Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε επίσης την πληροφορία ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν το έχει πλέον αποφασίσει.
Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη 12η Σεπτεμβρίου πως αν δοθεί έγκριση από πλευράς κυβερνήσεων της Δύσης για αυτό, η Μόσχα θα την εκλάβει ως «απευθείας ανάμιξη των χωρών μελών του NATO, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», διότι για να γίνουν τέτοια πλήγματα θα απαιτείτο η αξιοποίηση νατοϊκής στρατιωτικής υποδομής, ώστε να οριστούν οι στόχοι και να γίνουν οι εκτοξεύσεις.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κ. Πούτιν είπε πως η αμυντική βιομηχανία εργάζεται πάνω σε τρόπους ανταπόδοσης σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση ή/και σύμμαχοί της στο NATO βοηθήσουν το Κίεβο να πλήξει στόχους με δυτικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.
«Υποθέτω πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ που είτε δεν έχουν τίποτα να χάσουν (…) ή απλά δεν τους ενδιαφέρει», είπε στο Ρόιτερς η κυρία Μπούτινα, η οποία είχε φυλακιστεί για 15 μήνες στις ΗΠΑ διότι καταδικάστηκε πως ενήργησε πως αδήλωτη πράκτορας της Ρωσίας, αποκτώντας σχέσεις με μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και της NRA, του σημαντικότερου λόμπι της οπλοκατοχής. Η άλλοτε επιχειρηματίας, που διέψευδε πως ήταν κατάσκοπος, καταλαμβάνει έδρα στην κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) από το 2021 με τα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας και είναι μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του σώματος.
Τι λένε οι αναλυτές
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία ακολουθεί ένα γνωστό μοτίβο.
Ο Λευκός Οίκος αρνείται επί μήνες να ικανοποιήσει ένα αίτημα όπλων από την Ουκρανία, φοβούμενος ότι θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου. Το Κίεβο αποδοκιμάζει δυνατά την άρνηση και ακριβώς τη στιγμή που το αίτημα φαίνεται να έχει «πεθάνει», η κυβέρνηση Μπάιντεν το εγκρίνει.
Το αίτημα της Ουκρανίας για HIMARS, άρματα μάχης Abrams, F16 – όλα ακολούθησαν ένα παρόμοιο μοτίβο απόρριψης και αντιδράσεων και στη συνέχεια εγκρίθηκαν, κάποια από αυτά όταν ήταν πολύ αργά.
Είναι πολύ αργά για τους αμερικανικούς πυραύλους Tactical Missile Systems του Στρατού, ή ATACMS, να κάνουν τη διαφορά εάν πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία; Η απάντηση είναι περίπλοκη και ίσως εξηγεί εν μέρει την απροθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να χορηγήσει άδεια, εξηγεί το CNN.
Πρώτον, υπάρχει περιορισμένη προσφορά ATACMS που μπορεί να πάρει στα χέρια της η Ουκρανία. Έτσι, ακόμη και εάν το Κίεβο είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία – και η μεγαλύτερη εμβέλεια του ATACMS είναι 100 χιλιόμετρα – δεν πρόκειται να επιφέρει μια εν μία νυκτί αλλαγή στο πεδίο της μάχης.
Οι αναλυτές κατέγραψαν τον όγκο των ρωσικών στόχων που βρίσκονται στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων – με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου να απαριθμεί εκατοντάδες στόχους – αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς ενημέρωσε ότι τα ρωσικά αεροδρόμια στην εμβέλεια ATACMS είχαν δει τα επιθετικά αεροσκάφη τους να απομακρύνονται βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.
Περισσότερο προκαλεί, παρά αλλάζει την πορεία του πολέμου
Αλλά πραγματικά, η Ουκρανία δεν θα λάβει αρκετά ATACMS για να αλλάξει την πορεία του πολέμου, εκτιμούν αναλυτές στο CNN. Ο Μπάιντεν εξουσιοδοτεί την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία
Δεύτερον, η Ουκρανία μπόρεσε να διεισδύσει βαθύτερα στη Ρωσία χρησιμοποιώντας εγχώρια κατασκευασμένα και φθηνότερα drones. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αυτών των συσκευών, οι οποίες φαίνεται να έχουν προκαλέσει όλεθρο στα αεροδρόμια της Μόσχας και σε ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας.
Τρίτον, η άδεια χρήσης αμερικανικών πυραύλων ακριβείας για να χτυπήσουν βαθύτερα μέσα στη Ρωσία είναι, όπως ακούγεται, αρκετά προκλητική.
Είναι αλήθεια ότι η Μόσχα είναι μάλλον απίθανο να επιδιώξει πλήρη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ ή τις ΗΠΑ. Αλλά κάποια στιγμή, το Κρεμλίνο θα επιδιώξει να αποκαταστήσει την αποτροπή του. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας έχουν κατηγορηθεί για δολιοφθορές πολιτικών στόχων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων αναφορών ότι τοποθετήθηκαν εκρηκτικά πακέτα σε αεροπλάνα ταχυμεταφορών εντός της Ευρώπης.
Ο παράγοντας της Βόρειας Κορέας
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δίκιο να σταθμίσει την πρακτική χρησιμότητα των επιδρομών μεγαλύτερης εμβέλειας, έναντι της πιθανότητας παράπλευρης ζημίας των πολιτών στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία ένιωθε υποχρεωμένη να απαντήσει με κάποιο τρόπο. Επομένως, δεν ήταν τόσο απλή ή προφανής απόφαση όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι στο Κίεβο. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να τονίσει ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο Κουρσκ τροφοδότησε την απόφασή του – ότι αυτή είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην κλιμάκωση της Μόσχας.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι η ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση στην Ουκρανία που επεκτείνεται και γίνεται κάτι στο οποίο έχουν πλέον ρόλο οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδο-Ειρηνικό. ότι έχει κάνει τον πόλεμο λίγο πιο παγκόσμιο για την Αμερική.
Στα μάτια του Μπάιντεν αυτή είναι μια κλιμάκωση, ως απάντηση σε μια κλιμάκωση. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να μιλήσει για ειρήνη, αλλά θα κληρονομήσει έναν πόλεμο όπου τα διακυβεύματα έχουν μόλις αυξηθεί σημαντικά.