Προθεσμία 90 ημερών στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για ερευνήσουν την προέλευση του νέου κορονοϊού και να υποβάλουν την έκθεσή τους, έδωσε ο Τζο Μπάιντεν.
Και ενώ το σενάριο ότι ο… κορονοϊός «ξεπήδησε» από εργαστήριο στην Γουχάν είχε μπει στο… συρτάρι, σχεδόν ως απίθανο, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal η συγκεκριμένη θεωρία επανήλθε στο προσκήνιο, αν και η Κίνα τη διέψευσε κατηγορηματικά.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ωστόσο, ζήτησε σήμερα (26/05) από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση της COVID-19. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του. Παράλληλα, αφού εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Πεκίνου, ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχει διχογνωμία στις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του νέου κορονοϊού.
«Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», αναφέρει ο Μπάιντεν.
Υπενθυμίζεται, ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος και επικεφαλής της κρατικής ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν εργαστήριο στην Γουχάν το οποίο μελετούσε τους κορονοϊούς. «Θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν το μελετούσαμε και ο μόνος τρόπος να διεξάγεις τέτοιες έρευνες είναι πας στην πηγή των γεγονότων», ανέφερε ο Φάουτσι αφού εξήγησε ότι ο SARS το 2002, 2003 είχε περάσει από νυχτερίδες, μέσω ξενιστή, σε ανθρώπους, προκαλώντας 8.000 κρούσματα και περίπου 800 θανάτους.