Aποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της διεύρυνσης, παρά τις αντιδράσεις της συντηρητικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τα προειδοποιητικά (απειλητικά) μηνύματα του Αντ. Σαμαρά, δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο δε στόχος του είναι στις επόμενες εκλογές να ηγηθεί μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας, όχι δηλαδή μιας παράταξης! Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η πολιτική κυριαρχία της παράταξης είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ενεργοποίηση (επιστράτευση) δυνάμεων πέρα από τα όρια της κυβερνητικής παράταξης.
Και ως εκ τούτου δεν σκοπεύει να αλλάξει γραμμή πλεύσης, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, ενώ για τις εκ των έσω αντιδράσεις τονίζουν: «Ορισμένοι αντιμετωπίζουν την πολιτική με όρους της δεκαετίας του ’90 ή κι ακόμη πιο πίσω. Τα πράγματα έχουν αλλάξει». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οριοθετώντας κατά μία έννοια τα σύνορα της παράταξης, μιλώντας στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει τον χώρο από τη Δεξιά μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο».
Ο κ. Μητσοτάκης δεν πτοείται (τουλάχιστον έτσι δείχνει…) από τις γκρίνιες και τις ενστάσεις, μόνιμες από την… επομένη των εκλογών, στελεχών και ψηφοφόρων για την τοποθέτηση σε κυβερνητικά και άλλα πόστα προσώπων που δεν έχουν καμιά σχέση ή ιδεολογική συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα θεωρεί ότι η επιλογή του αυτή έχει δικαιωθεί. «Αξιοποιήσαμε στο σύστημα διακυβέρνησης τους καλύτερους και ικανότερους που εργάζονταν στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουμε υπερβεί τα τυπικά κομματικά όρια».
Ενδεικτικές της απόφασής του να επιμείνει στη στρατηγική της διεύρυνσης είναι οι πληροφορίες που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες στις εκλογές ο πρωθυπουργός θα συμπεριλάβει αρκετά πρόσωπα που δεν έχουν συμβατική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Θέλοντας να δώσει έμφαση στην επιλογή του αυτή, ένα από αυτά τα πρόσωπα θα τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν στα… μεγαλεπήβολα σχέδια του κ. Μητσοτάκη τα στελέχη εκείνα που εξαρχής ήταν αντίθετα με την «εισβολή» των «σώγαμπρων». Και αν οι πολιτικές συνθήκες θα του επιτρέψουν να τα υλοποιήσει ή θα αναγκαστεί να σημάνει υπαναχώρηση προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες για τον ίδιο εξελίξεις.