Tο μάτι στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο της Ν.Δ. έκλεισε χθες από τη Σάμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας ως σκηνικό τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη θέση Ζερβού. «Κάνουμε πράξη την προεκλογική δέσμευσή μας να κλείσουμε οριστικά τη δομή της ντροπής στο Βαθύ και ταυτόχρονα να εγκαινιάσουμε επίσημα τη νέα δομή, που, όπως δεσμευτήκαμε, δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκτός του αστικού ιστού» επισήμανε διθυραμβικά ο πρωθυπουργός στη σκιά των μηνυμάτων κομμάτων και ανθρωπιστικών οργανώσεων που τονίζουν ότι «δημιουργείται στο νησί το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ευρώπης». Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «η δομή σχεδιάστηκε με επαρκή χωρητικότητα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο». Εκτίμησε ωστόσο, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πως «αυτή (σ.σ.: η χωρητικότητα) θα είναι αχρείαστη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι «η Ευρώπη έχει σύνορα στη θάλασσα και τη στεριά και υποχρέωσή μας είναι αυτά τα σύνορα να τα φυλάσσουμε. Χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, διότι για κάθε αποτροπή παράνομης εισόδου η οποία λαμβάνει χώρα στη θάλασσα, άλλες τόσες είναι και οι περιπτώσεις όπου το Λιμενικό μας, με αυτοθυσία, σώζει ανθρώπινες ζωές». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόσφατα ο Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης να συστήσει ανεξάρτητο μηχανισμό διερεύνησης των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο» προκαλώντας τη δυσφορία της Κομισιόν.
Έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Ο Κ. Μητσοτάκης, σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δηλώσεις του περί «πολιτικής ανοιχτών συνόρων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά βαθύτατα ευρωπαϊκό». Όπως είπε, «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στη χρηματοδότηση της υπερσύγχρονης δομής, αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, το οποίο με δίκαιο τρόπο θα επιμερίζει τις ευθύνες διαχείρισης ενός σύνθετου προβλήματος, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη».
Μικροκομματικές συνταγές
Παρ’ όλα αυτά, ο Νότης Μηταράκης επέμεινε σε μικροκομματικές συνταγές. «Απεμπλέκουμε τα νησιά μας από το μεταναστευτικό, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ξανά ως χώρα τις λανθασμένες επιλογές του 2015» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά, λησμονώντας ότι το υπουργείο που διοικεί καταργήθηκε και επανήλθε, άρον-άρον, από τον Κ. Μητσοτάκη… «Τραβάμε μια γραμμή διαχωρισμού από το καταστροφικό παρελθόν, στο οποίο ουδείς θέλει να επιστρέψουμε, και σχεδιάζουμε ένα καλύτερο αύριο.
Η κατάσταση στα νησιά και στη χώρα πλέον άλλαξε δραστικά και ουσιαστικά» είπε με τον ίδιο στόμφο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ανακοίνωσε δε, σε πανηγυρικούς τόνους, ότι «εντός του 2021 θα λειτουργήσουν οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στη Λέρο και την Κω, και το 2022 στη Λέσβο και τη Χίο, γεγονός που θα οδηγήσει στο κλείσιμο των δομών στο Μαυροβούνι και στη ΒΙΑΛ». Για τη νέα δομή της Σάμου επισήμανε ότι «ο σκοπός της είναι να φιλοξενεί προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες έως ότου αξιολογηθεί αν πρέπει να τύχουν καθεστώτος προστασίας, να πάρουν άσυλο.