Του Βασίλη Σκουρή
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου συζητήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής το ενδεχόμενο ακόμα και πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα για την απόφασή του να απαγορεύσει στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στη Βουλή για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας!
Το γεγονός της απαγόρευσης ομιλίας σε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όντως δεν έχει προηγούμενο τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας, αν και ο Πρόεδρος της Βουλής επιμένει πως εφάρμοσε απολύτως το γράμμα του Κανονισμού.
Η Κουμουνδούρου κατηγορεί επίσης ευθέως τον Κώστα Τασούλα ότι προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια κατόπιν αιτήματος («εντολής» λένε ορισμένοι) του ιδίου πρωθυπουργού, προκειμένου να μην συζητηθεί το πολύ δύσκολο όντως θέμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη των χρεών της Νέας Δημοκρατίας.
Στη σύσκεψη το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο, αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής, για δυο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση είναι απομονωμένη στο θέμα του εργασιακού και σφυροκοπείται από το σύνολο της αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά και από την κοινωνία, όπως έδειξε και η πρόσφατη απεργία.
Δεύτερον, η Κουμουνδούρου εκτίμησε –και σωστά- πως τυχόν πρόταση μομφής θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά και θα έσπαγε το μέτωπο κατά της κυβέρνησης για το εργασιακό, ενώ θα διασπούσε και το μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά του Μαξίμου για το εργασιακό νομοσχέδιο.
Η οργή, όμως, της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφεται μόνο κατά του Προέδρου της Βουλής, αλλά και κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν το μέγαρο Μαξίμου που τον «ανάγκασε» σε αυτή τη συμπεριφορά, όσο και αν αυτό υποτιμά τον Κώστα Τασούλα.
Η αλήθεια είναι πως η συζήτηση για τα χρέη των κομμάτων, πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αυξηθεί ραγδαία επί Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν μπορεί να σταματήσει.
Η πρόταση νόμου που, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα επαναφέρει το θέμα με ένταση στην επικαιρότητα, αν και η επιχείρηση επιβολής σιωπής γύρω από το θέμα είναι πολύ ισχυρή. Τόσο ισχυρή, που οδήγησε τον Πρόεδρο της Βουλής να καταστεί ο ίδιος μέρος μιας ισχυρής κομματικής αντιπαράθεσης, εξέλιξη που μόνο θετική δεν θα την έλεγες…