Ο Κασσελάκης αλλάζει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και το κάνει Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς – Μπαλωθιές από τον Παύλο Πολάκη με σοβαρές καταγγελίες

Με την προσφιλή του τακτική του αιφνιδιασμού των πάντων αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική πίεση που υφίσταται από την διευρυνόμενη αμφισβήτησή του. Έτσι μέσα σε διάστημα λίγων ωρών υπήρξαν καταιγιστικές εξελίξεις, σε μια προσπάθεια του Κασσελάκη για φυγή προς τα μπρος με κλείσιμο μετώπων (Πολάκης) και μηνύματα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές (αλλαγή ονόματος και κομματικής δομής) επομένως δεν πρόκειται να «σηκώσει το γάντι» για κάλπες.

Με την προτεινόμενη αλλαγή ονόματος σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» και τις αλλαγές στην κομματική δομή που θα καταθέσει διέρρευσαν χθες και θα καταθέσει στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου δείχνει καθαρά και αδιαμφισβήτητα πλέον, ότι επιδιώκει ένα κόμμα δικό του, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και απόλυτα ελεγχόμενο. Την ίδια ώρα πετά τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους βουλευτές εκτός οργάνων, δείχνοντάς τους γενικώς την πόρτα της εξόδου και από το κόμμα. Με λίγα λόγια, προτείνει ένα κόμμα που δεν θυμίζει και σε πολλά τον ΣΥΡΙΖΑ και όσοι θα μείνουν σε αυτόν θα πρέπει να συμφωνούν μαζί του, δεν υπάρχει χώρος για διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις.

Ο Πολάκης καταγγέλλει τον Κασσελάκη για επιβολή ελέγχου του κομματικού μηχανισμού

Όμως, αν η επανένταξη Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έδειξε κάπως να κατευνάζει το «μέτωπο Πολάκη» – ουσιαστικά τους υποστηρικτές του στην ΚΕ που ταλαντεύονται μπροστά στο ενδεχόμενο της μομφής, ο ίδιος άλλωστε διεμήνυσε ότι δεν αλλάζει στάση – οι σαρωτικές αλλαγές, επιβεβαιώνουν την κριτική του χανιώτη βουλευτή περί «ενός ανδρός αρχή». Επομένως, είναι πιθανό ο Κασσελάκης, να «χύνει την καρδάρα με το γάλα», εμφανίζοντας αυτές τις επιθετικές αλλαγές λίγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση κι ενώ από τα μέσα Ιουλίου στην Επιτροπή Καταστατικού στελέχη είχαν ζητήσει να κατατεθούν εγκαίρως οι προτάσεις του ή «ιδέες» όπως τις είχε αποκαλέσει ο ίδιος.

Παύλος Πολάκης
Παύλος Πολάκης

Ο Πολάκης, πήρε αφορμή για να σηκώσει τους τόνους κατά Κασσελάκη και σε μεταμεσονύκτια ανάρτησή του του επιτέθηκε λέγοντας (χωρίς να τον κατονομάσει) ότι επιδιώκει να επιβάλλει τον έλεγχο του μηχανισμού:

«Δεν έχει το όνομα τη χάρη, το ξεκάθαρο πρόγραμμα την έχει!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι!

Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!».

«Γελοιοποίηση» του κόμματος βλέπουν οι 87

Από την πλευρά των 87 συνεχίζουν να βλέπουν γελοιοποίηση, εκφυλισμό και διάλυση του κόμματος, τόσο στις προτάσεις Κασσελάκη όσο και στην τακτική των αιφνιδιασμών, της προσπάθειας επιβολής με αυταρχισμό και των διχαστικών επιλογών. Σήμερα αναμένεται και τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη σε πρωινή της συνέντευξη (ΣΚΑΙ) η οποία μια εβδομάδα πριν μίλησε για συρρίκνωση του κόμματος, προσκαλώντας τον Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση για να καθαρίσει το τοπίο.

Το χρονικό της άρον – άρον επανένταξης, άνευ όρων

Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστή η επανένταξη Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέσω της επιστολής του προέδρου της ΚΟ Νίκου Παππά στον ΠτΒ Κώστα Τασούλα. Μια κίνηση που ελάχιστοι φαίνεται να γνώριζαν, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα το κλίμα ήταν ότι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής του Πολάκη, όπως έλεγε το πρωί σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Βούλα Κεχαγιά (στον Real FM και την Κάτια Μακρή). Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης, στις δηλώσεις του στο περιστύλιο είπε ότι ενημερώθηκε από το Νίκο Παππά, μόλις ένα λεπτό πριν κατατεθεί η επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής και άφησε αιχμές κατά Κασσελάκη:

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ στα Μετέωρα
Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ στα Μετέωρα

-«Κάποιοι προσπαθούν να διορθώσουν το απαράδεκτο που έκαναν τότε, να με διαγράψουν, χωρίς καμία ενημέρωση, πιστεύοντας ότι ήταν μια ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου».

-«Δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγράφουν χωρίς καμία ενημέρωση και να με επανεντάσσουν με μια ενημέρωση από τον Νίκο τον Παππά, ένα λεπτό πριν».

Το εσπευσμένο και αιφνιδιαστικό των κινήσεων μάλλον προδίδει πανικό καθώς μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι δεν ήταν και τόσο διασφαλισμένα τα «κουκιά» στην Κεντρική Επιτροπή, μόνο από τη συμμαχία Παππά – Κασσελάκη.

Διότι σε αντίθεση με ό,τι λεγόταν, ότι ο Πολάκης θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει το λάθος του, η επανένταξη έγινε χωρίς να πληρούνται τέτοιοι όροι αφού ο χανιώτης βουλευτής δεν άλλαξε στάση και ρητορική. Αντιθέτως ο Νίκος Παππάς είπε, ότι ο Πολάκης «υπέστη μια ποινή, ο κύκλος έκλεισε, προχωράμε».

Εν ολίγοις, εκτός από την διαγραφή Λινού ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε και στην επανένταξη Πολάκη άνευ όρων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Με το βλέμμα στους «πολακίστας» της ΚΕ

Από την άλλη, η κίνηση αυτή φάνηκε να αποδυναμώνει τον Παύλο Πολάκη εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής. Έδειξε να στοχεύει στα μέλη του οργάνου και υποστηρικτές του, υπό την έννοια ότι οι κινήσεις Κασσελάκη θα μπορούσαν να εκληφθούν από ορισμένους ως βάση συμφιλίωσης άρα εκλείπει ο λόγος της μομφής. Σε αυτή την περίπτωση κάποιοι ενδεχομένως να ζητήσουν να πέσουν οι τόνοι και όχι να κατατεθεί μομφή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Μύκονο
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Μύκονο

Την ίδια ώρα ενίσχυσε αμφιβολίες και την καχυποψία – ιδίως σε όσους απρόθυμα έστω θα μπορούσαν να συμπράξουν μαζί του στην ΚΕ, τους 87 δηλαδή ή κάποιους «σκόρπιους» κι ενδιάμεσους. Καχυποψία, για το κατά πόσο ο βουλευτής εννοεί όσα λέει και κάνει, ή του προσφέρεται μια συμπεφωνημένη και συγκαλυμμένη υπαναχώρηση, όπου μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής, με ένα στενό πολιτικό πλαίσιο που δε θα μπορεί να το ψηφίσει κανένας άλλος, διασφαλίζοντας ότι και ο ίδιος θα κάνει το αντάρτικό του αλλά και η πρόταση δε θα περάσει και ο Κασσελάκης θα διασωθεί.

Μετά και τον αιφνιδιασμό Κασσελάκη, ο Πολάκης πιθανόν, όπως έδειξε η βραδινή ανάρτησή του να βγει στην αντεπίθεση για να προκαλέσει μια συσπείρωση γύρω του.

Το όνομα και οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές

Χθες το απόγευμα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Καταστατικού, έγινε γνωστή με διαρροή στα ΜΜΕ η πρόταση Κασσελάκη να αλλάξει το όνομα του κόμματος, όπως επίσης έγιναν γνωστές και οι βασικές αλλαγές στη δομή του κόμματος. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το όνομα που προτείνει για διαβούλευση είναι το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» – αντικαθίσταται το «ριζοσπαστική», φεύγει και η Προοδευτική Συμμαχία, μένει ο «Συνασπισμός». Στις αρχές του καλοκαιριού λίγο πριν τις ευρωεκλογές και λίγο μετά, σε συνεντεύξεις του είχε πει ότι το όνομα δεν αλλάζει, αργότερα, πάντως πετούσε το μπαλάκι στα μέλη και πριν μερικές μέρες, σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής (25.8) αναφερόταν στον όρο «Σύγχρονη Αριστερά», ταυτίζοντας το όνομα ΣΥΡΙΖΑ με το παρελθόν του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ
Μία τηλεοπτική κάμερα αποτυπώνει το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, προτείνει κατάργηση μεταξύ άλλων της Πολιτικής Γραμματείας και την συγκρότηση μιας Εθνικής Επιτροπής Μελών (151 μέλη) η οποία θα εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα, τον Αναπληρωτή Γραμματέα και 4 «τομεακούς» Γραμματείας (Διοικητικών και Οικονομικών, Κυβερνητικού Προγράμματος, Οργανωτικού και Διεύρυνσης, Κοινωνικής Δράσης) στη βάση της πρότασης του προέδρου και θα συνεδριάζει 4 φορές το χρόνο. Διατηρείται η Εκτελεστική Επιτροπή με άλλη σύνθεση δηλαδή, το προεδρείο ΚΟ, τους 2+4 γραμματείς, τον γραμματέα της Νεολαίας και τον Εκπρόσωπο Τύπου.

Στην κορυφή, ο πρόεδρος

· εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση

· επιλέγει το 1/3 των βουλευτών και των Ευρωβουλευτών (πέρα από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας)

· Προτείνει στην Εθνική Επιτροπή Μελών τους 2+4 Γραμματείς

· Ορίζει τον Γενικό / Οικονομικό Διευθυντή και Εκπρόσωπο Τύπου

Σύμφωνα με την πρόταση Κασσελάκη, οι οργανώσεις (ΟΜ) γίνονται ανοιχτές λέσχες μελών και φίλων και ορίζεται ψηφιακή διαβούλευση μελών για το πρόγραμμα, τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις προκριματικές εκλογές.

Ορίζεται μεταξύ άλλων ανώτατο όριο τριών διαδοχικών θητειών για τους βουλευτές, ενώ αν θέλουν να είναι υποψήφιοι για τέταρτη θητεία θα πρέπει να αλλάξουν εκλογική περιφέρεια. Οι βουλευτές δε μετέχουν στα κομματικά όργανα πλην του Εθνικού Συμβουλίου (ex oficcio) που θα απαρτίζεται από 150 μέλη αντικαθιστώντας την κεντρική Επιτροπή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ